Haftanın son işlem gününde küresel piyasalar karışık seyrediyor

Hedeflenen enflasyon oranlarına ulaşmakta güçlük çeken büyük ekonomiler nedeniyle 2025 yılında bankaların izleyeceği yol hakkındaki soru işaretlerinin varlığını koruyor. Noel tatili dönüşü işlem hacimleri düşük kalmaya devam eden küresel piyasalar karışık seyrediyor.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin Fed'in ilk faiz indiriminden bu yana yaklaşık 100 baz puan yükseldiğine ve bankanın da toplamda bu sene 100 baz puan indirim yaptığına dikkati çeken analistler, piyasalardaki bu fiyatlamanın bankanın enflasyonla mücadelesinde başarılı olup olmayacağına yönelik soru işaretlerinden kaynaklanıyor olabileceğini bildiriyor.

Fed'in gevşeme sürecinin uzayacağına yönelik sinyalleri sonrasında yukarı yönlü seyrini koruyan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 4,64 ile mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 4,58 seviyesinde dengelendi.

Dolar, altın, borsa...

Dolar endeksi kapanışta yüzde 0,1 düşerek 108,1 seviyesinden günü tamamlarken, yeni işlem gününde yatay seyir izliyor.

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,7 yükselerek 2 bin 634 dolardan kapanırken, yeni işlem gününde bir önceki kapanışa paralel 2 bin 633 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,5 değer kaybederek 72,7 dolara düşmesinin ardından, şu sıralarda yüzde 0,1 yükselişle 72,8 dolar seviyesinden bulunuyor.

New York borsasında dün bu gelişmelerle Nasdaq endeksi yüzde 0,05 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,0,4 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,07 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise negatif seyirle başladı.

Dolar/yen paritesi temmuzdan beri en yüksek seviyeye yakın

Asya borsalarında bugün Güney Kore hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, Japonya'da, ülkenin para birimindeki seyir yetkililerin odağında.  Maliye Bakanı Katsunobu Kato'nun "Japon hükümeti aşırı hareketlere karşı uygun önlemleri alacaktır" açıklaması sonrasında, dolar/yen paritesi 157,7 ile temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyretmeye devam ediyor.

Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahminleri geride bırakarak yıllık bazda yüzde 3 arttı. Japonya'nın en büyük şehrinin ölçümleri olması sebebiyle yakından takip edilen bu veriye dikkat çeken analistler, güçlenen Tokyo enflasyonunun ülkedeki makroekonomik durum hakkından öncü bilgi sağladığını ifade etti.

Dünya Bankası, Çin ekonomisinin büyüme beklentilerini bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönlü revize etti. Bankadan açıklanan raporda, ülke ekonomisinin 2024'te yüzde 4,9 ve 2025'te 4,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Güney Kore'de ise devam eden siyasal belirsizliklerin etkisiyle risk algısı yüksek kalmaya devam ediyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 geriledi.

Gündemin ana maddesi: TCMB faiz açıklamaları 

TCMB Para Politikası Kurulu, yaklaşık iki yıl aradan sonra dün politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını indirerek 250 baz puan düşürdü ve yüzde 47,50'ye çekti

Merkez Bankası'nın gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildiği belirtilen duyuruda, "Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir." ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, TCMB dün yaptığı duyuruda, reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetini düşürerek, güncel reeskont kredisi toplam faiz maliyetinin yüzde 29,93 olarak uygulanmasına karar verdi. Açıklanan takvime göre gelecek yılın ilk para politikası kararı ise 23 Ocak 2025'te verilecek.

Dolar/TL, dün yüzde 0,2 yükselişle 35,1594'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,3 artışla 35,2730 seviyesinden işlem görüyor. Analistler bugün teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.200 puanın direnç, 9.900 ve 9.700 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade etti.