2. kez devre kesici sistemi uygulandı! Borsa İstanbul'da 'kara pazartesi'

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 6,72 düşüş ve 703,79 puan kaybıyla 9.769,69 puandan başladı. Öte yandan açılışta BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 5'i aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi. İlerleyen dakikalarda işlemlerin yeniden başlamasının ardından BIST 100'deki gerileme yüzde 7.07'yi buldu. İkinci kez devre kesici uygulandı. BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul'un saat 10.55 itibarıyla yeniden işleme açılmasıyla ise bu kez 10 bin puanın üzerine çıktı. BIST 100 endeksi, cuma günü kapanışı 10.473,47 puan ile tamamlamıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 703,79 puan ve yüzde 6,72 azalışla 9.769,69 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 5,97 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren bankacılık oldu.

Cuma günü düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,01 azalışla 10.473,47 puandan tamamladı.

Küresel piyasalar, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesinin ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı.

ABD'de resesyon endişesinin artması Asya piyasalarında, tarihi bir düşüşün yaşanmasına neden olurken, Japon pay piyasalarında, düşüş yüzde 13'ü, Güney Kore'de ise yüzde 8,5'i aştı.

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Euro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.450 ve 10.400 puanın destek, 10.700 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Öte yandan açılışta BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 5'i aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi. İlerleyen dakikalarda işlemlerin yeniden başlamasının ardından BIST 100'deki gerileme yüzde 7.07'yi buldu. İkinci kez devre kesici uygulandı.

Borsa İstanbul AŞ, BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7'yi aşmasıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalıştığını ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak 2. kez durdurulduğunu duyurdu.

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Saat 10:25:09 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci seviyesi tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikalarında saat 10:45:09'da tek fiyat emir toplama, 10:50:09'da eşleştirme yapılacak ve 10:55:09'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10:45:09'da tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10:55:09'dan itibaren seans normal akışı ile devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10:55:09'dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir. VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler saat 10:55:09'da yeniden başlayacaktır. Emir toplama süreci, belirtilen saatten sonra 30 saniye içerisinde rastlantısal olarak kesilmektedir."

BIST 100 endeksi tekrardan 10 binin üzerinde

Borsa İstanbul saat 10.55 itibarıyla yeniden işleme açılmasıyla BIST 100 endeksi 10 bin puanın üzerine çıktı.

"Devre kesici" nedir?

Devre kesici, borsalarda ve finansal piyasalarda fiyatlardaki ani ve aşırı dalgalanmaları önlemek için kullanılan bir mekanizmadır. Bu mekanizma, piyasanın düzenli ve adil işlemesini sağlamak, panik satışlarını önlemek ve yatırımcılara daha sağlıklı kararlar alabilmeleri için zaman kazandırmayı amaçlar.

"Devre kesici"nin çalışma unsurları

Fiyat limiti: Bir enstrümanın fiyatı belirli bir yüzde oranında düşerse veya yükselirse devre kesici devreye girer.

İşlem durdurma: Devre kesici devreye girdiğinde, ilgili enstrümanın işlemleri belirli bir süre durdurulur. Bu süre boyunca yatırımcılar piyasayı değerlendirip yeni emirler girebilirler.

İşlem devamı: Belirlenen sürenin sonunda işlemler yeniden başlar. Ancak, fiyat hareketi devam ederse devre kesici tekrar devreye girebilir.

Devre kesiciler, özellikle volatil piyasa koşullarında yatırımcıların zararlarını minimize etmeye yardımcı olan önemli bir araçtır.