Bitcoin'de 'bölünme' tehlikesi geçmedi
Yazılımcı ile madencilerin yaşadığı görüş ayrılığı, popüler para birimi Bitcoin'de bölünme riskinin devam ettiğini gösteriyor. Bu da sert fiyat hareketlerinin görülmeye devam edeceğine bir işaret…
Muhammed KAFADAR - dunya.com
Gün geçtikçe 'yatırım aracı' olarak itibarı artan Bitcoin, dış risklerin pek çoğunu doğduğu günden bugüne geçen 8 yıllık sürede bertaraf etmiş gibi görünüyor. Sistemin yasaklanabileceği yönündeki endişeler artık eskisi kadar belirgin değil. Buna karşın dijital para Bitcoin'e karşı en büyük tehdit kendi içinden geliyor: Bölünme.
Bitcoin sistemi yazılımcılar, madenciler ve kullanıcılar olmak üzere 3 sac ayağına sahip. Ancak madenciler ilk günlerdeki amatörlerden yerini kurumsal firmalara bırakmış durumda. Bu firmaların yaptıkları yatırımların büyüklüğü sistemi kontrol iştahlarını artırıyor. Doğası gereği 'kontrol edilemez' olması gereken Bitcoin, büyüdükçe bu yönüyle daha tartışmalı hale geliyor. Taraflar arasında anlaşmazlık yaşandıkça bölünme tehlikesi ile karşı karşıya kalınıyor.
Öyle ki, geçen hafta içinde SegWit2x güncellemesinin neden olduğu bölünme endişesiyle Bitcoin'in değeri önce 7400 dolar seviyesinden 3900 civarına geriledi, daha sonra güncellemenin iptal edilmesiyle kayıplarını telafi ederek 7460 dolara fırladı.
Güncelleme konusunda yazılımcılar ile yaşadıkları fikir ayrılıkları nedeniyle bir grup madencinin işlem güçlerini Bitcoin Cash'e kaydırmasıyla Bitcoin yeniden 'kırmızı'ya döndü. Bitcoin bir kaç gün içinde 7200 dolardan 5900 seviyesine gerilerken, Bitcoin Cash'in fiyatı da aynı aralıkta 630 dolar seviyesinden 2130 dolara tırmandı. Bundan daha önemlisi, geçen hafta içinde Bitcoin Cash'in işlem gücü Bitcoin'i geride bıraktı. Ancak, Bitcoin sisteminde işlem gücü azaldıkça zorluk seviyesi düşüyor. Böyle olunca madenciler için daha kârlı hale gelen Bitcoin'in işlem gücü kısa süre sonra yeniden toparlandı.
Bu yıl en düşük 738 doları gören Bitcoin, bugün 8000 doları aşarak rekor kırdı.
Kavganın sebebi ne?
Madenci ve yazılımcılar arasındaki görüş ayrılığına ilişkin DÜNYA'ya değerlendirmede bulunan BTC Trader'den Ozan Yurtseven, "Büyük madenciler ve kurumsal firmalar bu işin kontrollü olmasını istiyor, çünkü ciddi yatırımlar yaptılar. Bitcoin'de saniyede milyarlarca işlem yapılabilecek bir protokol üzerinde çalışılıyor. Bu olunca madencilerin alacağı işlem ücretleri çok komik olacak, işin kavgası bu" görüşünü savundu.
Anlaşmazlıklar neticesinde daha önce de bölünmeler yaşandığını, Bitcoin Cash'in bunun bir örneği olduğunu söyleyen Yurtseven, "Bitcoin Cash, bir kaç büyük madenci ve bunlar için makine üreten firmaların kurduğu bir yapı. Yazılımcılara istediklerini yaptıramayınca bunu kurdular" ifadelerini kullandı.
Madenciliğin geleceği
Bitcoin'i klasik para birimlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri sınırlı sayıda olması. Bu sistemde 'para basma' kararı almak mümkün değil, üretim 21 milyon adet Bitcoin'e ulaşıldığında sona erecek. Şu an 16 milyon barajı aşılmış durumda, ancak sistem kuralları gereği üretim her yıl daha da yavaşlıyor.
Ozan Yurtseven, Bitcoin'de ödül sisteminin sona ermesi sonrasında madenciliği nelerin beklediğine dair şu yorumda bulundu: "İşlemlerin onaylanması için madencilere ihtiyaç var. Ödül sistemi bittiğinde madencinin tek gelir kaynağı işlem onayları olacak. Bu olduğunda, büyük firmalar madencilikle ilgilenmeyecek çünkü yeterince kârlı olmayacak. Büyük yatırımcılar bu işi keşfetmeden önce madencilik ekran kartları, işlemcilerle yapılıyordu. Şu an yapılamıyor, çünkü kazma sayısı arttıkça zorluk artıyor. Ama onlar bırakınca zorluk düşecek, süreç başa dönecek"