Başçı: Gerekirse depo faizini yüzde 9'a çekeriz

Türk bankalarının yabancı para cinsi borçlarını döndürmede bir risk görmediklerini belirten MB Başkanı Başçı, "Elimizde yeterli enstrümanlar var, gerek görürsek döviz depo faizini yüzde 10'dan yüzde 9'a düşürürüz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB Başkanı Erdem Başçı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasındaki aşırı gevşekliğin sona ereceği bir döneme doğru gidilirken, Türk bankalarının yabancı para cinsi borçlarını döndürmede bir risk görmediklerini belirterek, TCMB'nin elinde yeterli enstrümanlar olduğunu ve gerekmesi halinde döviz depo faizini yüzde 10'dan yüzde 9'a düşürebileceklerini söyledi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Başçı, rezerv opsiyon mekanizmasının (ROM) bankaların likiditesini desteklediğini ve yaklaşık 40 milyar dolarlık bir rezervden oluştuğunu belirterek, bunun bankaların yabancı para borçları için bir güvence olduğunu kaydetti.

Başçı, "Türkiye'de bankaların yabancı para cinsi borçları var. ABD merkez bankasının normalleşeceği ve faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceği süreçte bankalarımız borçlarını döndürebilirler mi? Türk bankaları o dönemde bu risklerle başa çıkabilirler mi? Biz de diyoruz ki 'başa çıkabilirler'. Burada TCMB bir güven unsuru. TCMB'de rezerv opsiyon mekanizması gibi bir imkan var. Rezerv opsiyon, bankaların bizde tuttuğu emanet. Arzu eden bankalar bize döviz getirebiliyor. Toplam rezervlerin 40 milyar dolarlık kısmı rezerv opsiyonlarından oluşuyor" dedi.

Bunun yetmemesi durumunda TCMB'nin, başka enstrümanlara da sahip olduğunu ifade eden Başçı, "Herkesin unuttuğu döviz depo piyasası var. Burada TCMB'nin Türkiye'de yaşayan bankalara bir hafta vadeyle borç verme faizi var, yüzde 10. Bu da bir son borç verme imkanıdır. Bankaların buradaki toplam limiti 10.8 milyar dolar. Bankaların burada borçlanabilecekleri ama pahalıdan borçlanabilecekleri, 10.8 milyar dolar daha paraları var" diye konuştu.

Bu faizin kullanılmasının istenmediği için yüksek olduğunu ifade eden Başçı, "Soru şu: Dünyada faizler düştüyse, ABD'de normalleşme bittikten sonra faiz oranları yüzde 4'ü geçmeyecekse, bizim yüzde 10 fazla mı geliyor? Büyük ihtimalle cevap evet. İyi zamanlarda rahatlıkla yüzde 9'a çekebiliriz. Son borç verme faizinde iyi zamanlarda bir miktar indirim düşünebiliriz. Yüzde 9'da da büyük ihtimalle kalıcı olur" dedi. Başçı, bu noktada acele edecek bir durumun olmadığını ve teknik çalışmanın yapılacağını belirterek, "Belki erken belki de aralıktaki kurulda bunu bir güven unsuru olarak hatırlatırız" dedi.
          

Bu konularda ilginizi çekebilir