Bankacılık dışı finansta aktif 100 milyarı aştı
Finansal Kurumlar Birliği, ilk 6 aylık konsolide verileri açıkladı. Bankacılık dışı finans sektörünün aktif büyüklüğü 100 milyar sınırını aştı, net kâr ise 1 milyar seviyesinin üzerine çıktı...
Emre ESER / dunya.com
Bankacılık dışık finans kesimi, yılın ilk yarısında 1 milyar 39 milyon lira kâr etti. Toplam aktif büyüklüğü 100 milyar lirayı aşan sektörde yıl sonunda yüzde 10-15 aralığında büyüme bekleniyor.
Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB), İstanbul'da düzenlediği toplantıda ilk 6 aylık konsolide verileri açıkladı.
Buna göre geçtiğimiz yılın aynı döneminde bankacılık dışı finans kesiminin net kârlılığı yüzde 5 artışla 1 milyar 39 milyon TL'ye ulaştı. Sektörün geçen yılın aynı döneminde 88 milyar TL olan aktif toplamı bu yıl yüzde 13,8 artışla 100 milyar sınırını aştı. İşlem hacmi yüzde 1,2 artışla 77 milyar TL'ye ulaşırken, özkaynak büyüklüğü ise yüzde 15,6 artışla 14,6 milyar TL'ye çıktı. Sektörün faaliyet konusu alacakları ise yüzde 14,2 artışla 90 milyar 974 milyon TL'ye ulaştı.
FKB'nin 2016 yılına ilişkin ilk 6 aylık sonuçlarının yanı sıra ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, darbe girişimi sonrası birlik olarak reel sektörün, ihracatçıların ve KOBİ'lerin yanında olarak finansman ihtiyaçlarını gidereceklerini söyledi.
Bu yıl yüzde 10-15 aralığında büyüme bekleniyor
Faiz indirimi konusunda konuttan sonra otoda da bir beklenti oluştuğunu gördüklerini ve yapılan açıklamalardaki mesajları aldıktan sonra bu konuda üye şirketlerin bir çalışma içine girdiğini dile getiren Cantekin, “Darbe girişiminden önce 2016 için yüzde 15 büyüme beklentimiz vardı. Darbe girişiminden sonra 2016 yılı sonunda sektörlerimiz için yüzde 10-15 aralığında bir büyüme hedefliyoruz” dedi.
"Türkiye güven vermeye devam ediyor"
Cantekin, 15 Temmuz sonrası küresel çapta 75 ülkeden 268 faktoring şirketinin üye olduğu dünyanın en büyük faktoring organizasyonu Factors Chain International (FCI) yöneticilerinin planlanan toplantılarını darbe girişimine rağmen İstanbul’da yaptıklarını dile getirirken Türkiye'nin güven vermeye devam ettiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
"Damga vergisi, harçlar gibi aracılık maliyetlerinin azaltılması, hem bizim sektörümüzdeki şirketler için hem de son tüketici lehine önemli bir gelişme. Diğer yandan finans kurumları arasındaki vergi ve diğer düzenlemelerle ilgili farklı uygulamaların son bulması önemli önceliklerimizden."
Cantekin, FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performanslarına ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Birlik olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finans sektörünün toplam finans sektörü içindeki payı, aktif büyüklüğe göre yüzde 3,9'a, alacaklara göre yüzde 5,5'e ve özkaynakları göre ise yüzde 4,9'a yükselmiş durumda. Toplam hacmimizin GSMH içindeki payı ise yaklaşık yüzde 8 seviyesine.
Finansal kiralamada alacaklar yüzde 14 arttı
Finansal kiralama sektörünün alacakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 artarak 38,2 milyar seviyesine ulaştı. Sektörün aktif büyüklüğü son bir yılda yüzde 11.8, öz kaynaklar ise yüzde 14,6 oranında büyüdü.
Faktoringde işlem hacmi 60 milyar lira
Faktoring sektörünün ilk 6 ayda işlem hacmi 60 milyar TL, alacakları ise 27,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yıla oranla yüzde 6,6 büyüyerek 29,3 milyar liraya, özkaynakları ise yüzde 5,62'lik büyüme ile 4,8 milyar TL'ye ulaştı. Sektörün müşteri portföyü ise 100 bini aşmış durumda.
Finansman şirketlerinin aktif büyüklüğü yüzde 26 arttı
Finansman şirketlerinin ise bu dönemde işlem hacmi yüzde 18 oranında büyüyerek 10 milyar TL'yi aşarken aktif büyüklük yüzde 25,7 artışla 29.9 milyar TL, alacaklar ise yüzde 24,4'lük artışla 25,3 milyar TL'yi buldu."
"Leasing ve faktöring alanlarında düzelme var"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İş Leasing Genel Müdürü Hasan Bolat, leasing sektöründe iki aydır süren durgunluk sonrası son 15 günde bir toparlanma yaşandığını, son dönemde yaşanan olaylardan dolayı yatırımcılar üzerinde oluşan kötü etkinin hızla atlatılacağını söyledi.
Deniz Faktoring Genel Müdürü Alper Tunga Emecen ise faktoring sektöründe haziran, temmuz ve ağustos aylarının yavaş geçen dönemler olduğunu ancak bayrama rağmen son bir ayda yaklaşık yüzde 20 oranında artış olduğunu ve yaşananların ufak sıkıntılarla atlatılacağını ifade etti.