Aydın: Kredi iştahımız açık
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, piyasada bir sıkıntı görmediklerini belirterek “Ticari tarafta kan dolaşımında bir aksama yok” dedi.
Ece CEYHUN
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, piyasada yatırım yapma iştahının eksilmediğini belirterek hem kredi talebinin, hem de kredi arzının devam ettiğini bildirdi.
Aydın, “Bizim baktığımız en önemli gösterge bu... Piyasada yatırım yapma iştahı olan da var, o yatırıma kredi verme iştahı olan da var” diye konuştu. Türkiye’nin milli gelirine ciddi katkı yapan birçok şehirden pozitif sinyaller aldıklarını açıklayan Aydın, dövizle borçlanma konusunda atılan adımları ‘doğru uygulama’ olarak değerlendirdi. 2018 yılının ilk çeyrek bilgilerini de paylaşan Aydın, yüzde 5 kredi ve bilanço büyümesi ile Ziraat’in sektörün toplam TL kredi büyümesinin yüzde 25’ini tek başına yaptığını söyledi.
Nefes Kredisi’nde imzaların atılmasının ardından bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Hüseyin Aydın, yatırım ve kredi iştahını gördüklerini anlatırken banka olarak, kesinleşmemiş denetimden geçmemiş rakamlara göre ilk çeyrekte; yüzde 5 bilanço, yüzde 5 nakdi kredi ve yüzde 6 da mevduat büyümesi gerçekleştirdiklerini aktardı. Aydın, “Öz kaynak büyümemiz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu yıl başı itibariyle uygulamaya giren UFRS9’a geçişin de katkısı ile çeyrek bazda %14 oranında bir büyüme kaydedildi. Öz kaynağımızın bilanço payı yaklaşık 1 puan artış göstererek yaklaşık 54 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın bilanço büyüklüğü, denetimden geçmemiş rakamlarla yaklaşık 460 milyar TL oldu. Gayri nakdi dahil toplam kredi stoku ise 415 milyar TL’ye ulaştı” dedi. Bu rakamlarla Ziraat Bankası, ilk çeyrekte sektörün toplam TL kredi büyümesinin yüzde 25’ini gerçekleştirirken, ilk çeyrekte TL mevduat büyümesinden aldığı pay ise yüzde 11 oldu. Aydın, “İlk çeyrekte, sadece kredilerde değil kaynak tarafında da gelişim güzeldi. Kullandırım kadar kaynak da çok önemli. Bunu her fırsatta ifade ediyoruz ve kaynağa odaklanan bir yönetim strateji izliyoruz. Mevduat faizlerinin üzerinde baskıya neden olmaksızın yaklaşık yüzde 6 büyüme kaydettik. Kredi ve mevduat büyümesi, dengeli ve sağlıklı bir seyir izledi” yorumunu yaptı.
Çin’de panda bond ve Japonya’da probond için kolları sıvadı
Kamunun tasarruf tarafında aldığı önlemlerin bir rahatlama sağladığına da değinen TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “Türkiye’de kaynağın çeşitlendirilmesi ve artırılması konusunda ciddi çalışmalar var. Altın topluyoruz, BES var. Bizim bankanın pasifinde de artık mevduat dışı kaynak çok ciddi yekun elde etti. Ziraat ilk defa Çin piyasasında tahvil ihracına (panda bond) çıkmaya hazırlanıyor. Japon yerel tahvil piyasası (Probond) için de çalışıyoruz. Sendikasyonlarımızda sorun yok. Ziraat’in son sendikasyon kredisini %100’ün üzerinde temdit ediyoruz. Daha önce katılım sağlamamış olan ülkelerden katılım geliyor. 15 senedir üst görevdeyim. Her sene bu Türkler bu sene borçlanamaz deniliyor her defasında borçlanıyoruz” ifadesini kullandı.
“Kan dolaşımında aksama yok”
Aydın, yılın kalanı için başta Türkiye’nin ihracat pazarlarını etkileyen negatif bir gelişme olmamasının önemine işaret ederek, “Şu anda Türkiye’nin milli gelirine ciddi katkı veren şehirlerinde kredi işlemi yapan arkadaşlarımızla son 1-1.5 aydır yaptığımız bütün toplantılar pozitifti, buna İstanbul dahil. Kredi arzı canlı. Orta uzun vadeli programda büyüme için belirlenmiş hedefleri bankacılık sektörü kredilendiriyor. Ticaret tarafında kan dolaşımında herhangi bir aksama yoktur” açıklamasını yaptı.
“Sıkıntı olursa biz yardımcı oluruz”
Dövizle borçlanma konusunda atılan adımları da ‘doğru ve yapılması gereken bir uygulamaydı’ sözleriyle değerlendiren Aydın, “Kurda bir hareket olduğunda en çok yabancı paraya ihtiyacı olanlar panik yapıyor. Bu da kurların yukarı doğru gidişini tetikliyor. Şimdi borçlanmanın kuralları yeniden düzenledi. Dolarize bir ekonomi olmayalım diye bu kararlar alındı. Geçiş aşamasında sıkıntılar olabilir. Ama doğru ve yapılması gereken bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Geçişte sıkıntı olursa da yardımcı oluruz” açıklamasını yaptı.
Nakit akışlar düzenleniyor
Piyasada yapılandırmalar tarafında bir hareketlilik olup olmadığını sorduğumuzda ise Aydın, “Her yapılandırılan kredinin sorunlu kredi olduğunu düşünmeyin. Bu kredi nihayetinde bizim ve kredi kullananların birlikte karar verdiği bir süreç. Vadesi, ödeme koşullarını bir daha değerlendiriyoruz. Bunlar büyük firmalar, üreten firmalar. Nakit akışlarını yeniden düzenliyoruz. Diyelim ki işletme sermayesi gereksinmesi ile için bir firmamız kredi kullandı. İhracat pazarında yeni bir gelişme olabiliyor. Ya da bir sebepten üretimi durmuş bu üretimi yeniden canlandırmak istiyor. Bunu şöyle düşünün; ‘Yolda giderken benzini bitmiş. Yürümüş, benzinciye gelmiş. Şimdi şunu değerlendiriyoruz; Biz bu adama benzin verirsek, araba hedefine ulaşır mı? Yeniden yapılandırılarak ekonomiye kazandırılan firmalar var, kazandırılacak firmalar var. Bu bugüne mahsus bir harekette değil. Bir araya gelip koşullar, revize etmemiz gerektiğinde her zaman bir araya gelip şartları tekrar değerlendirdik” diye konuştu.
Gayrimenkuldeki durumun sorulması üzerine de Aydın şu bilgiyi verdi: “İnşaat sektörü sorunlu gibi bir yaklaşım doğru değil.’ Farklı kentlerde işler farklı gidiyor. Biraz daha yavaş satılan yerler de var. Hızlı satılan yerler de… Herhangi bir sektörde de özel olarak bir sıkıntı görmüyoruz. Moralite konusunda da bir sıkıntı yoktur.”