Asya borsaları 1.5 yılın zirvesinde
Çin ekonomisine yönelik pozitif beklentiler bu sabah Asya borsalarının son 1 buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.
Asya borsaları, Çin ekonomisine yönelik pozitif beklentilerle beraber 18 aydan daha uzun bir sürenin zirvesine yükseldi.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 artışla Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, Hong Kong, Tayvan, ve Çin endeksleri bölgenin en iyi performansını gösterdiler.
Çin'de özellikle şirket bilançolarına yönelik pozitif bir beklenti var. HSBC Özel Bankacılık Asya şef yatırım stratejisti Fan Cheuk Wan, "Çin üretici fiyatları endeksinin deflasyon trendinden dönerek şirket kazançlarını iyileştirdikçe Çin hisselerini takip etmeye daha çok ağırlık veriyoruz" dedi.
Thomson Reuters verilerine göre MSCI Çin için kazançların önümüzdeki 12 ay boyunca yüzde 15 olması beklenirken, Japonya dışındaki MSCI şirketleri için ise yüzde 13 olacağı tahmin ediliyor.
ABD borsaları
ABD'de ise yatırımcıların karışık bilançoları fiyatlamalarıyla beraber S&P 500 günü hafif yükselişle kapatırken, Dow Jones endeksi hafif bir gerileme gösterdi.
ABD'nin en büyük borsa endeksleri 8 Kasım'da Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesinin ardından rekor zirve seviyelerde seyrederken, Trump'ın mali teşvik, daha az finansal düzenleme ve düşük vergilere dair düzenlemeler yapacağına dair umutlar devam ediyor.
Avrupa borsaları
Avrupa tarafında dün Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in, Brexit'in İngiliz finansal sistemi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdiği çalışması gündemin en üst sırasına yerleşti. Raporda, Brexit in, Londra daki finans sektöründe 30 bin kişinin işine ve 1,8 trilyon avroluk iş hacmine mal olacağı tahmin edildi.
Dün Almanya da DAX endeksi yüzde 0,05 geriledi, Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 ve İngiltere de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 yükseldi.
Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları takip edilecek.