Arjantin ekonomisinde 'acil' önlem

Arjantin, tarım ürünleri dahil olmak üzere, temel ürünlerin ihracatında tüm gelirlere dolar başına 4 peso ihracat vergisi getirdi. Yeni vergi önlemlerinin açıklanması sonrası yüzde 3 değer kaybetti. Arjantin Cumhurbaşkanı Macri, bu vergilerin krizde son perde olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri dün açıkladığı kararla dünyanın üçüncü büyük soya üreticisi olan ülkenin ihracatına yeni vergiler getirirken, 2019 bütçesini dengeleyebilmek adına aciliyet nedeniyle harcamalarda büyük kısıntı yaptı.

Merkez sağ hükümeti Macri ve Maliye Bakanı Nicolas Dujovne tarafından dün açıklanan yeni kemer sıkma önlemleri ülke parası pesoda geçen hafta yaşanan ve bu yılın değer kaybını yüzde 50'ye yaklaştıran yüzde 16 oranındaki düşüşü izledi.

Dujovne, haziran ayında varılan anlaşma uyarınca IMF ile ödemenin hızlandırılması konusunda görüşmelere bugün Washington'da başlayacak. Bazı analistler, önlemlerin açıklanmasından sonra yüzde 3.14 değer kaybı gören pesonun, bu sürede daha fazla zayıflayabileceği görüşündeler.

Macri, bütçeyi dengelemek için uzun vadeli önlemler almanın, ülkede onlarca yıldır tekrarlanan ekonomik sarsıntılara son vermenin tek yolu olduğunu söyledi.

"Bu yeni bir kriz değil, son perde"

Televizyondan dün yaptığı konuşmada Macri, "Bu sadece yeni bir kriz değildir. Bu artık son perde olmalıdır" dedi.

Dujovne de, harcama kısıntılarının gelecek yılın bütçesinin dengelenmesi için gereken tasarrufun yarısını karşılayacağını söyledi.

Tarım ürünleri dahil olmak üzere, temel ürünlerin ihracatında, bundan böyle tüm gelirler dolar başına 4 peso ihracat vergisine tabi olacak. Diğer ürünlerde ise bu vergi dolar başına 3 peso olacak.

Yeni vergiler yüzünden, dünyanın en büyük soya unu, soya yağı ihracatçısı ve önde gelen çiğ soya üreticisi olan Arjantin'den yapılan uluslararası sevkiyatta gecikmeler olması mümkün. Çünkü çiftçiler ve ihracat şirketleri ürünlerini satmak için kurun en avantajlı olduğu dönemi kollayacaklar.

Arjantin hükümeti vergilerin gelecek yıl 432.812 milyar peso (11.39 milyar dolar) gelir getirmesini bekliyor. Bu, ülke GSYH'sının yaklaşık yüzde 2.3'üne denk geliyor. "Kazandığımızdan fazlasını harcayamayız" diyen Macri, yüzde 30'un üzerindeki enflasyondan dolayı yoksulluğun artacağı uyarısı yaptı ve vatandaşlarından sabırlı olmalarını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir