'Altında Avrupa'daki seçimler belirleyici olabilir'

Yaşanacak gelişmelerin ons altın fiyatlarını ne yönde etkileyeceğini belirten Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Gözgör, Avrupa'daki seçimlerin ve Fed'in adımlarının belirleyici olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önümüzdeki dönemde ons altın fiyatlarını etkileyecek gelişmeleri değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, Avrupa'da yapılacak seçimlerin ve Fed'in adımlarının altın fiyatlarında belirleyici olacağını ifade etti.

"Güvenli varlıkların başında yer alan ons altın fiyatları önümüzdeki süreçte özellikle Avrupa Bölgesinde seçim odaklı politik risk süreci ve Amerika Merkez Bankasının (Fed) atacağı adımlara göre hareket edebilir" diyen Gözgör şunları söyledi:

"İtalya'da yeniden politik risk sürecinin yükselmesiyle seçim gündeme geldi. Seçimin getireceği belirsizlik özellikle euro varlıklarını ve altın fiyatlarını etkileyebilir. Öte yandan İngiltere'de 8 Haziran günü gerçekleşecek seçimlerin anketlerine baktığımızda İngiltere Başbakanı ve Muhafazakâr parti genel başkanı Theresa May ile ana muhalefet olan işçi partisi arasındaki farkın kapanmaya başlanması piyasalarda tedirginliği yükseltebilir. Piyasaların beklendiği bir şey olmasa da May'in seçimi kaybetmesi güvenli varlıklara olan talebin ön plana çıkmasıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden Avrupa Bölgesinde yapılacak seçimler piyasalara yön vermeyi sürdürebilir."

Fed takip edilecek

Altın fiyatlarını etkileyecek gelişmelerin başında Amerika Merkez Bankasının (Fed) atacağı adımların belirleyici olacağını dile getiren Gözgör, özellikle Fed'in bilançosunu nasıl küçülteceğine yönelik soruların ön plana çıkmaya devam ettiğini ifade etti.

Haziran ayında piyasaların bu sorunun cevabını arayacağını söyleyen Gözgör, "Faiz artışı sürecini ve bilançosunu hızla azaltan bir Fed karşımıza çıkarsa altın fiyatları için olumlu olmayabilir. Üyelerin açıklamalarına baktığımızda da karışık ifadeler yer alıyor ve haziran ayı toplantısı belirleyici olacak gibi duruyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa'daki seçimler ve Fed'in adımları takip edilecek olsa da ons altın ve gram altın ön plana çıkmaya devam edebilir. Gram altında 140 seviyeleri önemli destek olarak takip edilirken, ons altın fiyatlarında ise olası yükselişlerde bin 300 direnci yeniden test edilebilir" diye açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir