ABD'nin petrol stokları beklenenin çok üzerinde arttı

ABD'de haftalık ticari ham petrol stokları toplam 9,4 milyon varil artış göstererek, beklentilerin çok üzerinde yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), 18 Mart'la biten haftada, ülkede ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre 9,4 milyon varil, yani yüzde 1,8 arttığını duyurdu. Böylece, stoklar, söz konusu haftada 532,5 milyon varile ulaştı. Bir önceki haftada stoklar 523,2 milyon varil seviyesindeydi. 

Piyasa beklentisi ise stokların 3,1 milyon varil artış göstermesi yönündeydi. Bir önceki haftada ise ticari ham petrol stokları 1,3 milyon varil artış göstermişti. ABD'de Stratejik Petrol Stokları ise değişmeyerek, söz konusu haftada, 695,1 milyon varilde kaldı. 

Öte yandan, EIA, 18 Mart'la biten haftada, ABD'nin ham petrol üretiminin bir önceki haftaya göre günlük ortalama 30 bin varil gerileyerek 9 milyon varilin biraz üzerinde olduğunu açıkladı. Ülkenin ham petrol ithalatı da, söz konusu haftada, bir önceki haftaya göre günlük ortalama 691 bin varil yükselerek 8,4 milyon varile yaklaştı. 

EIA'nın, ABD'de haftalık ham petrol stoklarının yükseldiğini açıklamasından sonra, küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüş devam etti. 

Açıklamanın ardından, ABD'de Batı Teksas türü ham petrolünün varil fiyatı 40,06 dolara kadar gerileyerek gün içinde yüzde 3'ün üzerinde düşüş kaydetmiş oldu. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 40,62 dolara kadar düşerek günlük kaybı yüzde 2,5'e yükseldi. 

Öte yandan, güne petrol fiyatlarındaki düşüş paralelinde kayıpla başlayan New York borsası şu sıralar satış ağırlıklı seyrini sürdürüyor.