90 milyar lirayı çok aşarız
AvivaSA CEO'su Kuruca, "BES'te 10 yıl içinde 90 milyar liralık ilave fon büyüklüğüne ulaşmak hedefleniyor. Ama ben bunun aşılacağını düşünüyorum." dedi.
Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ın yeni Üst Yöneticisi (CEO) Fırat Kuruca, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, 1 Ocak’ta başlayan bireysel emeklilik sitemine (BES) otomatik katılım ve 2016-2017 ile ilgili değerlendirme ve hedeflerini paylaştılar.
BES açısından otomatik katılımı önemli bir kilometre taşı olarak tanımlayan Haluk Dinçer, Türkiye’de çok ciddi tasarruf açığı olduğunu, bu açığın da etkili olduğu cari açığın ise her zaman Türkiye ekonomisi için bir kırılganlık kaynağı olduğunu vurguladı. Bu nedenle tasarrufların artırılmasında otomatik katılımın da önemli bir ivme sağlayacağını ifade eden Dinçer, kendilerinin de daha çok kişinin otomatik katılımla BES’e dahil olması ve sistemde kalması için çalışacağını söyledi.
Üst Yönetici Fırat Kuruca ise BES’in tasarrufları artırmak, mali piyasalara derinlik kazandırmak ve emeklilik dönemi tasarruf açığını azaltmak için büyük önem taşıdığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Otomatik katılım özellikle tasarruf kültürünü geliştirmek açısından büyük fayda sağlayacak. Bilindiği gibi otomatik katılımla ilgili ilk hedef 10 yıl içinde 90 milyar liralık ilave fon büyüklüğüne ulaşmak. Ama ben bunu çok aşacağımızı düşünüyorum. Ayrıca otomatik katılım sektörümüzün yeni enerji kaynağı olacak.”
Son 5 yılda, toplam fon büyüklüğünde yıllık ortalama yüzde 34 büyüme
Türkiye’de sektörün ciddi bir büyüme ivmesi içerisinde olduğunu vurgulayan Dinçer;
“Son 5 yılda bireysel emeklilik toplam fon büyüklüğü, yıllık ortalama yüzde 34’lük büyümeyle, 2016 sonunda 60,8 milyar TL’ye ulaştı. Katılımcı sayısı ise 6,6 milyon oldu. Büyüme devam edecek; ancak Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarının penetrasyonu hala OECD ortalamasının oldukça altında. Toplam fon büyüklüğü, 2015 yılsonu itibariyle Türkiye’de, GSYİH’nin yüzde 2,4’ünü oluşturuyor. GSYİH’ye oranla fon büyüklüğüne göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde 32. sırada yer alıyor. Ayrıca, tasarrufların milli gelire oranı kriteri de çok önemli. TÜİK’in son raporunda tasarruf oranımız yüzde 25 seviyesinde açıklandı. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslarsak bu düşük bir oran. Tasarruf oranı Çin’de yüzde 49, Hindistan’da yüzde 32, Güney Kore’de yüzde 36, Endonezya’da yüzde 32 seviyelerinde. Ülke olarak gidecek daha çok yolumuz var. Otomatik Katılım uygulamasının sektöre getireceği büyüme ve yenilikler sayesinde, çok daha canlı bir 2017 geçireceğimize inanıyorum.” dedi.
Aviva’nın, İngiltere Otomatik Katılım Deneyimi
Sigorta sektörünün, Sabancı Holding’in stratejik büyüme alanlarından birisi olduğunu vurgulayan Haluk Dinçer, özellikle global ortakları Aviva’nın yıllardır İngiltere’de edindiği otomatik katılım tecrübesinin kendilerini çok daha güçlü kıldığını belirterek, şunları söyledi:
“AvivaSA olarak, Emeklilik ve Hayat sigortaları sektöründe 10. yılımızda liderliğimizi sürdürüyoruz. 300 yıldan fazla tecrübesi ile dünyanın en köklü sigorta şirketlerinden Aviva ile başarılı bir ortaklık yürütüyoruz. BES’teki liderliğimizi Otomatik Katılım’da da devam ettirmek konusunda, Aviva’nın, özellikle İngiltere’de uyguladığı Otomatik Katılım deneyimi bize güç katacak.”
AvivaSA, yüzde 19,4 pazar payıyla sektör lideri
Avivasa'nın geçen yıl gösterdiği performansı değerlendirirken yeni CEO Fırat Kuruca ise, "Son derece başarılı kapattığımız 2015’in ardından, sürdürülebilir büyümemizi, karlılığımızı ve liderliğimizi güçlendiren bir 2016 geçirdik" ifadelerini kullandı.
Kuruca, şöyle konuştu:
“Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre, 2015’e nazaran, fon büyüklüğünde yüzde 28 ve katılımcı sayısında yüzde 6 büyüme yakaladık. Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 11,8 milyar TL ve katılımcı sayısında yaklaşık 900 bin kişi seviyelerine ulaştık. Toplam 18 şirketin faaliyet gösterdiği bireysel emeklilik sektöründe, fon büyüklüğünde yüzde 19,4 pazar payıyla liderliğimizi sürdürüyoruz. Aralık sonu itibariyle toplam müşteri sayımız 2 milyonu aştı. Piyasa değerimiz ise, 2014 yılında gerçekleşen halka arzımızdan bu yana yüzde 38 artarak 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. 2016 yılında ise, hisse senedi fiyat artışımız yüzde 16 oldu.”
Sistem iyi bir performans gösteriyor
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin iyi bir performans gösterdiğini belirten Kuruca, “2016 yılında emeklilik yatırım fonları ortalamada enflasyonun üzerinde bir performans yakaladı. Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde sektör katılımcısına ortalamada, enflasyonun 43 puan üzerinde getiri sağladı. 2017 yılında da piyasa gelişmelerine bağlı olmak kaydıyla sektörün enflasyonun üzerinde reel getiri sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.
Yeni yılla birlikte devreye giren Otomatik Katılım uygulamasından sonra da BES sektöründe liderliklerini sürdüreceklerini inandığını vurgulayan Kuruca;
“Bu iddiamızın en önemli kanıtı, başlayalı 16 gün olan Otomatik Katılım uygulamasında, aralarında ülkemizin dev holdinglerinin de yer aldığı, 115 şirketin bizi tercih etmesidir. Otomatik Katılım’a özel oluşturduğumuz uzman saha ekiplerimiz, var olan çoklu dağıtım kanallarımız, hızlı ve kolay İK çözümleri sunan online platformumuzla Otomatik Katılıma hazırız. 1.000 ve üzeri çalışana sahip firmaların yüzde 95’i ile birebir görüştük. Kademeli geçiş kapsamında tüm potansiyel firmalara ulaşıp onları bilgilendirmeye devam ediyoruz.” dedi.
Otomatik Katılım ülkemiz için 2.reform niteliğinde…
Otomatik Katılım’ın ülkemize neler katacağına ilişkin görüşlerini de paylaşan Kuruca, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu otoritesi, ülke tasarruf oranını artırmak için ciddi çalışmalar yürütüyor. 2013 yılında bireysel emeklilik sistemine yüzde 25 devlet katkısının getirilmesi bu çalışmalarda önemli bir aşama olmuştu. Sonrasında gündeme taşınan Otomatik Katılım uygulaması ise, kamunun ülkemizdeki tasarruf oranını artırmak adına getirdiği önemli bir diğer reform… 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün beklediği birtakım gelişmelerin de gerçekleşmesiyle 2023 hedeflerinde BES’e ayrılan payın büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Otomatik katılımın hayata geçmesi ile birlikte, sisteme kademeli olarak 14 milyon kişinin katılması bekleniyor. 2017 yılında, öncelikli olarak kamu dahil 6,5 milyon kişi sisteme katılmış olacak. Bu düzenlemeyle, 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması öngörülüyor. Yüzde 25 oranındaki devlet katkısı, dünyada örneği olmayan bir uygulama. Bu katkı, sistemi teşvik etmek üzere sistem katılımcılarına bir fırsat olarak veriliyor. Ayrıca, bir defaya mahsus 1.000 TL’lik ek devlet katkısını ve emeklilikte yıllık gelir sigortası alınması halinde birikimin yüzde 5’i kadar ek devlet katkısı ödeneceğini de unutmamak gerekiyor.”
Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığına Dikkat!
Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde gerçekleştirdikleri “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması” raporunu açıkladıklarını anımsatan Kuruca; “Türkiye’nin her yıl kişi başı 3.200 Euro, toplamda ise 125,2 milyar Euro ek tasarruf yapması gerekiyor. Bu rakam, GSYİH’nin yüzde 19’una denk geliyor. 125,2 milyar Euro ile ülkemiz, emeklilik tasarruf açığında 5.sırada ama GSYİH ile kıyaslandığında açığı en fazla olan ülke. 2010 yılında yapılan aynı araştırmada ise, ülke olarak yapmamız gereken yıllık ek tasarruf 91 milyar Euro; kişi başına düşen tasarruf açığı ise 2.400 Euro çıkmıştı. Aslında tasarruf açığı denen olgu, daha yalın bir ifadeyle, Türk insanının bugünkü hayat standardını emeklilik döneminde de devam ettirebilmesi için yapması gereken birikim anlamına geliyor ve 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor.” dedi.
Yaptıkları araştırmada, emeklilik dönemi tasarruf açığının Avrupa kıtası genelinde toplam 2 trilyon euroya dayandığını belirten Kuruca, İngiltere örneğinde, gayet başarıyla uygulanan Otomatik Katılım ile açığın düşüşe geçtiğine dikkat çekti.