5 banka daha BDDK'nın kapısında
Türk bankalarına yabancı ilgisi sürüyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
DÜNYA - 2008 krizinden alnının akıyla çıkan Türk finans sektörüne yabancı bankalar BDDK'nın kapısında kuyruk oluşturdu. Mobil Bankacılık raporunu paylaşmak amacıyla dün bir grup gazeteci ile bir araya gelen denetim ve danışmanlık firması Deloitte Danışmanlık AŞ yönetici ortakları Ayşe Epikman Akşehirli ve Kerem Dalyanoğlu, son 10 yıla kıyasla Türk bankacılık sektörüne olan yabancı ilgisinin arttığını vurgulayarak genç nüfus ve büyüme potansiyelinin bu ilgide en büyük etken olduğunu belirtti.
BDDK ile temastalar
Deloitte Danışmanlık A.Ş. Yönetici Ortağı Kerem Dalyanoğlu, Ortadoğu, Avrupa ve Çin'den Türk bankacılık sektörüne girmek isteyen 4-5 banka olduğunu belirterek, "Bazılarının BDDK ile görüşmeleri var. Mevduat ve katılım bankacılığı alanında faaliyet göstermek yönünde talepleri bulunuyor" dedi. Kerem Dalyanoğlu, halen Türkiye'de bankacılık sektörü ile tanışmamış 26 milyonluk bir nüfus olduğunun altını çizerek , "Bu da halen sektörde gidilecek yol olduğunu gösteriyor ve yabancıların iştahını kabartıyor. Bunlar bankacılık lisansı alma, satın alma ve ortaklık dahil bütün opsiyonları değerlendiriyor" diye konuştu.
2.5 milyon kişi mobil ödemeyi tercih ediyor
Öte yandan Mobil Bankacılık raporunun paylaşıldığı toplantıda, Ayşe Epikman Akşehirli, mobil bankacılığın gelişiminde mobil operatörlerin önemine işaret ederek, "Turkcell, NFC alanında kendi ödeme sistemini oluşturarak bankalar için bu alanda önemli bir rakip olarak hizmet vermeye devam ediyor" dedi. Rapora göre, Türkiye'de yapılan online alışverişlerin yüzde 2.24'ü mobil ödeme ile gerçekleştirilirken, yaklaşık 2.5 milyon kişi mobil ödemeleri tercih ediyor. Türkiye'de mobil ve akıllı mobil cihazların kullanımının artması ve özellikle genç nüfusun Türkiye'de mobil ödemeler pazarının gelişimi açısından büyük bir potansiyel oluşturduğu belirtildi.
Ön ödemeli kartlar büyük bir fırsat
Ön ödemeli kartlar büyük bir fırsat
Deloitte'in raporunda ön ödemeli kartların da bankalar için ihmal edilmeyecek kadar büyük bir fırsat içerdiği belirtildi. Raporda, orta gelir grubu ve kredi notu düşük olan müşterilere hizmet veren ve agresif büyümeyi amaçlayan bankaların ön ödemeli kartlara geleneksel bankalara göre daha çok yoğunlaşmasının beklendiği ifade edildi.
Hindistan ve Kenya mobil ödemede önde
Ayşe Epikman Akşehirli, dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkelerinden biri olan Hindistan'ta toplam 900 milyon mobil abone bulunduğunu ve mobil ödemelerin ön plana çıktığını söyledi. Kenya'da da mobil telefonlarla ile bankacılık hizmetlerinin yaygın olduğuna işaret eden Akşehirli, "M-Pesa, kullanıcıların temel finansal işlemlerini banka şubesini ziyaret etmeden gerçekleştirmelerine olanak veren mobil bazlı şubesiz bankacılık hizmeti. Sistem Kenya'da 14 milyon kişi tarafından kullanılıyor" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir