250 milyar liralık kredi için son adım atıldı
Bakanlar Kurulu’nun, KOBİ’lerin krediye erişmesini kolaylaştırılmasını amaçlayan kararına göre kredi limitleri dolardan TL’ye çevrildi, KGF’nin komisyon oranı düşürüldü ve kefalet oranları yükseldildi.
ANKARA - Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kredi garanti kuruluşlarına Hazine desteği sağlanmasına ilişkin şartları düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapıldı. Daha önce yasa ile artırılan Hazine desteği, Bakanlar Kurulu Kararına da girdi. Böylece Hazine’nin desteği 2 milyar liradan 25 milyar liraya yükseltilirken, bu destek kapsamında kullandırılabilecek kredi miktarı da 250 milyar lira olarak belirlendi.
Kararname ile KGF’nin verdiği kefalet karşılığında alacağı komisyon oranları da düşürüldü. Eski kararnamede KOBİ’lerden kefalet bakiyesi üzerinden azami yüzde 1, KOBİ dışı işletmelerden ise yüzde 2’ye kadar olan komisyon oranı, onbinde 3’e düşürüldü.
Hazine desteklerine aracılık edebilecek kurumlar ar asında, yatırıma yönelik finansman sağlaması şartıyla, finansman şirketleri de eklendi. Bakanlar Kurulu Kararına eklenen geçici bir madde ile denizcilik sektörü işlete ve yatırım kredilerine ilişkin süreler ve vadeler 1 yıl uzatıldı.
Karar kapsamında, işletme ve yatırım kredilerindeki 5 ve 10 yıllık azami süreler değişmedi. Kararın 4’üncü maddesine eklenen bir fıkra ile kefalet verilen kredilerin yeniden yapılandırılması halinde azami sürelere 36 ay eklenebileceği hükme bağlandı.
Önceki kararda döviz cinsinden yer alan bir şirketin kullanabileceği azami kredi tutarları, yeni düzenlemede TL’ye çevrildi. KOBİ’ler için üst limit 12 milyon lira, KOBİ dışındaki şirketler için ise 200 milyon lira olarak uygulanacak. Önceki kararda KOBİ limiti 3 milyon dolar, KOBİ dışındaki şirketlerin limiti 50 milyon dolardı.
Kredilere sağlanan kefalet oranları da yeni kararla birlikte yükseltildi. Buna göre KOBİ’lerin azami kefalet oranı yüzde 85’ten yüzde 90’a, KOBİ dışı işletmeleri azami kefalet oranı yüzde 75’ten yüzde 85’e yükseltildi. Öte yandan, Eximbank’la ilişkili kredilerde ise daha önce yüzde 85 olan azami kefalet oranı yüzde 100’e kadar yükseltilebilecek.
GERGERLİ: İHRACATÇILARIN KREDİLERİNİN ARKASINDA DURUYORUZ
GAZİANTEP-DÜNYA Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği ile ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile KGF İşbirliği’ konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın katılımıyla yapıldı.
Toplantısı öncesi GAİB’i ziyaret eden İsmet Gergerli, Adnan Yıldırım ve beraberlerindeki uzman heyet GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’dan bölge ihracatının yanı sıra ihracatçıların yaşadığı sorunlarla ilgili bilgiler aldılar. Ziyarete Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO Meclis Başkanı Settar Konukoğlu ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Gergerli, KGF’nin adı duyulan ancak çok da tanınmayan 25 yıllık çok ortaklı bir kefalet kurumu olduğunu, KGF olarak, başta KOBİ’ler olmak üzere fnansmana erişimde sorunu olan işletmelere onlara kefalet, garanti desteği vererek finansmana ulaşmalarını kolaylaştırdıklarını ifade ederek ihracatçıların bu anlamdaki sorunlarının çözümü için gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyleyerek “Biz para vermiyoruz. Ama sizlere güveniyoruz. Sizin arkanızdayız, destekliyoruz. Bankalardan alacağınız krediler için arkanızda duruyoruz” dedi.
Türk Eximbank’ın 2016’da ihracatın yüzde 23’üne destek verdiğini belirten Adnan Yıldırım da, “Bu rakamı 2017’de bu rakamı yüzde 26’ya çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.