10 girişimci daha 'melek' oldu
Bahariye Melek Yatırımcı Ağı kuruluş çalışmaları tamamlıyor. Çalışmaları organize eden Girişimci İşadamları Vakfı'nın (GİV) başkanı Mehmet Koç, proje kapsamında vakıf üyesi 10 kişiye melek yatırımcı unvanı verildiğini belirtti
AYSEL YÜCEL
İSTANBUL - Girişimci İşadamları Vakfı (GİV), tarafından organize edilen Bahariye Melek Yatırımcı Ağı kuruluş çalışmalarını tamamlıyor. Proje kapsamında vakıf üyesi 10 girişimciye ‘melek yatırımcı’ lisansı verildi. GİV Başkanı Mehmet Koç, “Bütün üyelerimizi melek yatırımcı olmaları konusunda teşvik ediyoruz. 2015 sonuna kadar melek yatırımcı sayımızın 50’ye yaklaşmasını bekliyoruz” dedi.
1996’da kurulan GİV’de başkanlık koltuğuna 2010’da oturan Koç, Ethem Sancak’tan Remzi Gür’e kadar 300’ü aşkın işadamının üyeleri olduğunu söyledi. Vakıf olarak temel hedefl erinin insanları iş hayatına çalışan değil patron olarak motive etmek olduğunu ifade eden Koç, ülkenin en büyük sorunlarından biri olan cari açığın da girişimciliğin artmasıyla çözülebileceğini kaydetti. Girişimcilik atmosferinin Türkiye’de gelişmeye başladığının altını çizen Koç, “Devlet artık proje için para veriyor. Biz üyelerimizin kendi işlerini ve girişimcilik anlayışlarını geliştiriyoruz. Gençler projeleriyle bize başvuruyor. Üyelerimiz de şans gördükleri projelere yatırım yapıyor ve proje sahibi ile ortak şirket kuruyor” diye konuştu.
Yatırımı vergiden düşürme imkanı var
Hükümetin, Melek Yatırımcı Projesi kapsamında Bahariye Melek Yatırımcı Ağı’nı kurma çalışmalarını bu yıl tamamlayacaklarını ifade eden Koç, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Proje ile Hazine Müsteşarlığı bize yani işadamına yetki veriyor. Lisanslı bireysel yatırımcı oluyoruz. Bir gencin projesine ortak olarak yatırım yaptığımızda bu bizim vergimizden düşülüyor. Çok büyük bir imkan. Hazine bu yetkiyi birkaç yere verdi. Bunu yapmak için 10-15 melek yatrıımcı bir araya geliyorsunuz. 5-6 şirket var. Biz şimdi ağ olma aşamasındayız. 9-10 üyemiz ‘melek yatrımcı’ lisansı aldı. Türkiye’de zaten 100-150 melek yatırımcı var. Bunun 10 tanesi bizde. Şu anda aktif 3 melek yatırım ağı var. Ama bu sayı çok artacak. Üyelerimizi teşvik ediyoruz. Muhtemelen 2015 sonuna kadar 50’ye yakın melek yatırımcımız olur. Buradan da 25’e yakın proje üretilir.”
Bugün Türkiye’de girişimcilik talebi olan genç sayısının yüzde 5’in altında olduğuna dikkat çeken Koç, “Bu oran 5 kat artsa, mezun olanlar kendi işini kurmak istese bu gençlerin başarı oranı artacaktır. O zaman ülke çok hızlı şekilde Almanya ve Japonya gibi olabilir” diye konuştu.
Önümüzdeki 10 yılda girişimciler için büyük fırsatlar olduğunu dile getiren Koç, “TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlar başarılı projelere kaynak veriyor. Yine belediyeler ve odalar destek veriyor. Yani projesi olan bir genç 1 milyon dolar bulmayı kafasına koyarsa bulur. Çünkü artık Türkiye’de kaynak problemi de yok” dedi.
En çok IT şirketi kuruluyor
Mehmet Koç, Girişimci İşadamları Vakfı’na başvuran onlarca gencin projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Koç, “Online tavuk besleme, metrobüs bisiklet, duraksız toplu taşıma sistemleri sınıfı geçen projeler. Yatırımcılarımız projeyi görüyor ve beğeniyor. Finasman sağlıyor ve ortak şirket kuruyor” dedi. Daha çok IT alanında şirket kurulduğuna dikkat çeken Koç, yakın zamanda oyun sektörüne yönelik bir projenin hayata geçmesi için şirket kurma çalışmalarının başladığını söyledi. Koç, kurulan bazı şirketlerin çok hızlı büyüyerek birkaç sene sonra üyeleri olduğunu sözlerine ekledi.