'Sıfırcı hoca' 5 Aralık öncesi ne mesaj verdi?
Türkiye'nin dış kaynaklı risklere karşı kırılganlığı en yüksek ülkeler arasında olduğunu belirten Moody's Türkiye Başanalisti Alpona Banerji, Türkiye'nin kredi notunun kısa vadede artmasının olası olmadığını söyledi
İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Analisti Alpona Banerji, Türkiye'nin ekonomik olarak görece güçlü konumuna rağmen dış faktörler kaynaklı risklere karşı kırılganlığının yüksek olduğunu ve kredi notunun kısa vadede artmasının olası olmadığını söyledi.
Moody's tarafından bugün düzenlenen konferansta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Banerji, kısa vadede kredi notunda bir artışın söz konusu olamayacağı belirterek, "Dış dengesizlikler yüksek kalmaya devam ettiği ve Türkiye dış finansman ve ödemeler dengesi baskılarına maruz kaldığı sürece kredi notunda kısa vadede yukarı yönlü bir hareket olası değil" dedi.
Banerji, kredi notunu aşağı yönlü değiştirecek faktörleri, kamu finansmanında önemli bozulma olması, politik istikrarsızlıkta artış ve dış finansman dengelerinde bozulmanın hızlanarak sermaye girişlerinde kalıcı bir durma ve kurumlarda Türkiye'nin yatırım ortamını bozacak değişiklikler olarak sıraladı.
Banerji, kredi notu görünümünün durağana revize edilmesi için ise iç ve dış politik gerilimin azalması, yatırımcı güveninin artması ve dış dengeler üzerindeki baskıların azalması gerektiğini belirtti.
"Türkiye, kırılganlığı en yüksek ülkeler arasında"
Petrol fiyatlarında son dönemde kaydedilen düşüşe rağmen Türkiye'nin yüksek cari açık vereceğine dikkat çeken Banerji, "Ekonomi cari açık verecek şekilde yapılanmış durumda. Bunun öncelikli sebebi ise iç tasarruf oranının düşük olması" dedi.
Türkiye'nin benzer kredi notuna sahip ülkeler arasında dış faktörler kaynaklı risklere karşı kırılganlığı en yüksek ülkeler arasında olduğunu ifade eden Banerji, "Yüksek cari açık ve bunun kısa vadeli akımlarla finansmanı Türkiye'yi yatırımcı güvenindeki değişikliklere karşı kırılgan olmasına neden oluyor" dedi.
Ekonominin geçen bir yıl içinde Fed'in tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, Gezi Parkı protestoları gibi şoklar karşısında dayanıklılığını kanıtladığını ifade eden Banerji, buna karşılık ABD'de faizlerin artmaya başlayacağı 2015 yılında cari açığın finansmanının izleneceğini ifade etti.
Cevap aranan soru…
ABD'de faizlerin artmaya başlamasıyla gelişmekte olan ülkelere olan sermaye girişlerinde öngörülen azalıştan Türkiye'nin de etkilenebileceğini belirten Banerji, "Cevap aranan soru önümüzdeki dönemde cari açığın finansmanı nasıl olacak? Bu yıl bankaların sağladığı borçlanmalarla uzun vadeli borçlanmanın payı arttı. Bazı belirsizlikleri de beraberinde getiren bu durum sermaye girişlerinin azaldığı ortamda sürecek mi?" dedi.
Türkiye'nin cari açık gibi dış dengesizliklerini azaltacak yapısal reformların bu yılki yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle geciktiğine dikkat çeken Banerji, "Yoğun seçim takvimi nedeniyle yapısal reformlar gecikti. Yeni açıklanan Orta Vadeli Plan cesaret verici, ancak OVP'deki hedefleri gerçekleştirecek reformlar henüz açıklanmış değil" dedi.
Banerji ayrıca Türkiye'nin ihracat pazarlarında beklenen ekonomik yavaşlama nedeniyle ihracatın artırılması önünde engeller bulunduğunu belirtti.
Moody's yıl sonunda enflasyonun yüzde 10, 2015 sonunda ise yüzde 8.5 düzeyinde olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, GSYH'nin 2014-2015 döneminde ortalama yüzde 2.9, yapısal reformların ertelenmesi halinde orta vadede yüzde 3.5 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
Moody's ürkiye'nin kredi notuna dair düzenli değerlendirmesini 5 Aralık'ta açıklayacak.
Moody's Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiriyor.