'Revizyonlar Türk bankalarını etkilemeyecek'
Moody’s'in Finansal Kuruluşlar Direktörü Lamonte, banka derecelendirme sistemindeki revizyonların, Türk bankalarının kredi notunu etkilemeyeceğini söyledi
WASHINGTON - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Finansal Kuruluşlar Direktörü Mark Lamonte, banka derecelendirme sistemindeki revizyonların, Türk bankalarının kredi notunu etkilemeyeceğini söyledi.
Moody's, önceki günlerde banka derecelendirme yöntemini, finansal krizden çıkarılan derslere ve değişen bankacılık sektörüne uygun olarak revize edeceğini açıklamıştı.
Yeni kredilendirme sistemine ilişkin soruları yanıtlayan Moody's Finansal Kuruluşlar Direktörü Lamonte, banka derecelendirme sisteminde revizyona gitme gereksiniminin, 2007 - 2009 yıllarında yaşanan finansal krizin bankacılık sektöründe yol açtığı yasal düzenlemeler ve yapısal değişikliklerden kaynaklandığını ifade etti.
"Finansal enstrümanlar da risklere açık"
Derecelendirme sisteminde yapılması planlanan revizyonların finansal sorun yaşayan bankaları "Kurtarma ve Çözümlendirme" rejimlerini destekleyen kamu politikalarını dikkate alarak tasarlandığı dile getiren Lamonte, şunları kaydetti:
''Finansal krizin yaşandığı dönemde, özellikle de ilk başlarda, banka mevduatlarının (devletler tarafından) büyük oranda desteklendiğini ve çok az bankanın zarar ettiğini gördük. Ancak, bankaların kurtarılması ve çözümlendirilmesi planlarına bağlı olarak kullanılan finansal enstrümanlar da risklere açık. Yeni kredilendirme sistemimiz bu risklerin değerlendirmesini de içerecek''.
Lamonte, özellikle Avrupa ve Amerika bankalarını etkileyecek revizyonların, 2015'in ilk yarısında uygulanmaya başlanacağını belirtti.
55 milyar euro büyüklüğünde bir ortak fon oluşturulmasını öngörüyor
Lamonte, Türkiye'nin Avrupa Bankacılık Birliği'ne üye olmadığı ve dolayısıyla ''Banka Kurtarma ve Çözümlendirme'' yönetmeliğine tabi tutulmadığı için banka derecelendirme sistemindeki revizyonların Türk bankalarını etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.
Söz konusu bankacılık birliği, üye ülkelerdeki bankacılık sektörünün sağlam bir yapıya oturtulmasını hedeflerken, Euro Bölgesi'nde sorun yaşayan bankaların kurtarılmasında kullanılmak üzere 55 milyar euro büyüklüğünde bir ortak fon oluşturulmasını öngörüyor.
Revizyonlar, bankaların yüzde 5'ini etkileyecek
Moody's'in revizyonlarla ilgili raporunda, önerilen değişikliklerin finansal krizden çıkarılan dersleri yansıttığı, daha şeffaf ve nitelikli bir derecelendirme sistemini amaçladığını kaydedilirken, bankacılık sektöründen yorum talebinde bulunuldu. Yatırımcıların, denetleyici kuruluşların ve ilgili diğer tarafların önerilen revizyonlara ilişkin yorumlarını 7 Kasım'a kadar Moody's'e bildirmesi gerekiyor.
Raporda ayrıca banka derecelendirme sisteminde yapılması planlanan değişikliklerin, dünya bankalarının yüzde 5'ini etkileyeceği ve yeni sisteminin devreye girmesiyle bu bankaların büyük bir bölümünün kredi notlarının yükseleceği belirtildi.
Revizyonun asıl etkisinin yerel para cinsinden mevduat notlarında görüleceği bilgisine de yer verilen raporda, ''İlk değerlendirmelerimize göre, yerel para birimlerindeki mevduat notlarının yüzde 34'ü yukarı, yüzde 7'si ise aşağı yönlü revize edilecek" ifadeleri yer aldı.