'Altın günleri' ekonomiye 2,5 milyar dolar kazandırdı
Bankaların düzenlediği altın günlerinin 2011'den bu yana ekonomiye 60 ton altın kazandırdığı belirtiliyor.
Türkiye'de hükümetin desteğiyle bir yandan az olan tasarrufların artırılmasına yönelik projeler geliştirilirken, bir taraftan da yastık altında bulunan yatırımların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar geliştiriliyor. Bu kapsamda 2010 yılından bu yana hurda altının ekonomiye kazandırılması için bankaların da "Altın Günleri" uygulamasıyla çaba gösterdiği görülüyor.
Uzmanlar, Türkiye'de 5 bin tona yakın yastık altı altının bulunduğunu ve bunun değerinin 225 milyar dolara denk geldiğini belirtirken, 2011 yılından bu yana ekonomiye kazandırılan tutarın 2,5 milyar dolar civarında olduğunu kaydediyor.
"Yastık altındaki altınların yüzde 1'i ekonomiye kazandırıldı"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Ayşen Esen, Türk halkının yılardır ilk tercih olarak altına yatırım yaptığını ve bu altınları genelde ekonomik sistemin dışında sakladığını söyledi.
Fiziki altın toplama uygulamasının ülke ekonomisinin menfaati için önem taşıyan bir proje olduğunu vurgulayan Esen, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması aşamasında mekanizmanın tam işlemediğini, halkın yeterince teşvik edilmediğini dile getirdi.
Esen, Türkiye'de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarının 5 bin ton ve bunun değerinin yaklaşık 225 milyar dolar olduğu bilgisini vererek şunları kaydetti:
"Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde her yıl ortalama 600 bin düğün yapılmaktadır. Bu düğünlerde ortalama 200 gram altın takıldığını düşündüğümüzde her yıl 5 milyar dolar değerinde 120 ton altının sadece düğünler nedeniyle yastık altına gittiğini söyleyebiliriz. Yastık altındaki altınların değeri cari fiyatlarla yaklaşık 225 milyar dolar. Bu rakam Gayrisafi Yurt içi Hasılamızın yaklaşık yüzde 30'una, bankalardaki toplam mevduatın da yüzde 50'sine karşılık gelmekte. Bu rakamın henüz yaklaşık yüzde 1'lik kısmı bankalar kanalıyla ekonomiye kazandırılmıştır. Bu rakamın yüzde 20'lere çıkarılmasıyla kayıt altına alınan tasarruf miktarı 50 milyar dolar artacaktır."
Esen, İAR olarak hayata geçirdikleri hurda altın toplama faaliyetleri kapsamında bankalara çözüm ortağı olarak hizmet verdiklerini aktararak, şu anda 10 bankayla çalıştıklarını, 2 bankayla ise görüşmelerinin devam ettiğini dile getirdi.
İAR'ın 2011 yılından bu yana 55 ton altın topladığını anlatan Esen, "Bizim çalıştığımız bankalar dışında 3 banka daha yastık altındaki altınlar için çalışmalar yürütüyor. Onların da topladığı altınlar göz önüne alındığında toplam 60 ton altın, yani 2,5 milyar dolar ekonomiye kazandırıldı." dedi.
"Teslim edilen altınların yüzde 85'i 22 ve 24 ayar"
VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, Altın Günleri projesi ile ekonomiye önemli katkıda bulunabilecek yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ve bankanın mevduat kaynağının çeşitlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bu sayede müşterilerin de altınlarını çalınma ve kaybolma riski olmadan ücretsiz saklama imkanına kavuştuğuna işaret eden Ecesoy, VakıfBank'ın "Altın Günleri" projesi kapsamında 2013 yılından itibaren şubelerinde ziynet altın toplama faaliyetleri yürüttüğünü kaydetti.
Ecesoy, altın günlerinin her hafta aralıksız ve düzenli olarak yapıldığını vurgulayarak, "Bugüne kadar yaklaşık 800 ayrı şubemizde Altın Günü düzenlenmiş ve 2,5 tona yakın yastık altı altın ekonomiye kazandırılmıştır." dedi.
Müşterilerin çeyrek, yarım, cumhuriyet, bilezik, yüzük ve kolye gibi her ayarda ziynet altınlarını hesaplarına gram altın karşılığı olarak yatırdığını aktaran Ecesoy, bugüne kadar teslim edilen altınların yüzde 85'inin 22 ve 24 ayar altınlardan oluştuğu bilgisini verdi.
"Kaydileştirilen fiziki altınların önemli bölümü 22 ayar"
İş Bankası yetkilileri de müşterilerin, 2012 yılından bu yana fiziki altın yatırımlarını "Şubelerde Altın Buluşmaları” hizmetleri aracılığıyla kaydi altın yatırımına dönüştürdüğünü belirterek, "Altın, ülkemizde en çok tercih edilen geleneksel yatırım araçlarının başında geldiği için, Türkiye'de yastık altı altın yatırımının büyüklüğünün 2 bin ila 5 bin ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu birikimin ekonomiye kazandırılarak kaynak yaratılması ve bu yolla Türkiye'nin tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlanması başlıca hedeflerimizdir. Altın mevduat hesapları aracılığıyla kaydileştirilen fiziki altınların önemli bir bölümünü ise 22 ayar altınlar oluşturuyor." açıklamasını yaptı.
Kuveyt Türk yetkilileri ise 2011 yılında başlattıkları Altın Günü kampanyasıyla amaçlarının, altın yatırımlarına değer katacak bankacılık hizmetleri ve ürünleriyle müşterileri tasarrufa teşvik etmek olduğunu ifade etti.
Türkiye'de bir ilke imza atarak başlattıkları "Altın Günü" ile müşterilere altınlarını ücretsiz olarak banka hesabına yatırabilme ve yine hesabındaki TL ve dolarla altın alabilme imkanı sunduklarını aktaran yetkililer, şu bilgileri verdi:
"Her yıl yaklaşık 2 bin Altın Günü düzenliyoruz. Belirlediğimiz 25 şubede her cuma yaptığımız altın günlerinde bugüne kadar 77 bin müşteriye ulaştık. Yastık altından ekonomiye toplam 10,5 ton altın kazandırdık. Türkiye'de ilk defa 2007'de Altın Hesabını sunan bankamızın altın hesaplarının bugünkü toplam büyüklüğü 12,5 tona ulaştı. Yayınlanan son bilançolara göre 2016 yılında altın bankacılığı alanında katılım bankaları arasında pazar payı liderliğimizi sürdürürken, tüm bankalar arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Müşterilerimizden her tür ve ayarda altın gelmektedir. Genel itibarıyla toplanan altınların büyük bölümünü çeyrek, yarım ve tam altınlar oluşturmaktadır."
"DenizBank 5 tonun üzerinde altını ekonomiye kazandırdı
DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, fiziki altın toplama uygulamasına 2012 yılında başladıklarını ve özel bankalar arasında sektöre öncülük ettiklerini belirterek, "Bu sayede hem yastık altında atıl duran altınların ekonomiye kazandırılması hem de müşterilerimizin çalınma ve kaybolma derdi olmadan devlet güvencesinde, isterlerse faiz getirisi de elde ederek değerlendirmelerine olanak sağlanmıştır." dedi.
Bugüne kadar Türkiye'nin her yerinde yaklaşık 450 şubede Deniz Altın Günleri yapıldığını anlatan Kulaksız, böylece yastık altındaki 5 tonun üzerinde altının DenizBank tarafından ekonomiye kazandırıldığını vurguladı.
Kulaksız, şu anda düzenli olarak 20 şubelerinde hizmet verildiğini aktararak, "Bugüne kadar müşterilerimizden toplanan 5 ton fiziki altının ayar ağırlıklarına bakıldığında yüzde 61'ini 22 ayar, yüzde 26'sını 24 ayar, yüzde 8'ini 18 ayar, yüzde 4,5'ini 14 ayar ve yüzde 0,5'ini ise 8 ayar altın oluşturuyor. Müşterilerimizin mevduat olarak getirdiği altınların ise büyük çoğunlukla yatırım amaçlı biriktirilen ziynet altınlar ve 22 ayar bileziklerden oluştuğu görülüyor." ifadelerini kullandı.
"Yastık altında 5 bin ton altın olduğu tahmin edilmekte"
Şekerbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de bir takı eşyasından ziyade altının, finansal bir yatırım ürünü olarak da niteliğini artırdığını belirterek, bu süreçte bankaların müşterilerine altın fiyatlarına endeksli yatırım fonları, altın hesapları, vadeli ürünler ve hurda altın toplama faaliyetleriyle hizmet vermeye başladığını anlattı.
Şekerbank'ın da müşterilerine altına dayalı olarak birikimlerini değerlendirecekleri ürün ve hizmet seçenekleri sunduğunu aktaran Ertürk, bu kapsamda 2013 yılı itibarıyla Tasarrufun Altın Günü uygulamasına başladıklarını anımsattı.
Ertürk, Şekerbank olarak müşterilerin altın birikimlerini ülke ekonomisine kazandırmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Sektörde altın bankacılığı ile ilgili yaşanan gelişmelere bakıldığında yastık altında 5 bin ton altın olduğu tahmin edilmektedir. Müşterilerden bankamıza gelen altın türleri arasında da en çok 22 ayar altın öne çıkmaktadır." diye konuştu.