'ABank'ta Katarlı ortağımızla rahat ve konforluyuz'
Anadolu Grubu’nun ve Alternatif bank’ın (ABank) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, sermaye yönünden kuvvetli bir yapının oluşmasının ABank’a ve Türkiye’ye sağladığı avantajları gördüklerini söyledi.
ECE CEYHUN
DOHA - Bundan 1.5 yıl önce bankadaki çoğunluk hisselerini Katarlı Commercial Bank of Qatar’a satarken ‘Kimyamız tuttuğu takdirde ortaklık gerçekleştireceğiz’ diyen Anadolu Grubu’nun ve Alternatifbank’ın (ABank) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, geçen 1.5 yıllık süreyi değerlendirirken “Artık rahat ve konforluyuz. Zengin baban oldu mu keyifli ve rahat oluyor” dedi.
Katarlı ortaklarıyla ‘kimyalarının tuttuğunu’ vurgulayan Tuncay Özilhan, bankacılığın kolay bir sektör olmadığını belirtti. Özilhan, CBQ gibi her an sermaye desteği yapabilecek güçlü ve kredibilitesi yüksek bir ortak olmasının önemli kapılar açtığını ifade etti.
Sermaye benzeri kredi geliyor
ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Genel Müdür Meriç Uluşahin, yönetim kurulu üyeleri Hurşit Zorlu ve İpek Nezahat Özkan, bankanın Katarlı büyük ortağı Commercial Bank of Qatar’ın (CBQ) davetiyle Pro-Am Golf Turnuvasında 100’e yakın Türk ve Katarlı işadamını ağırlarken bankanın Doha’daki ilk yönetim kurulu toplantısını da gerçekleştirdiler. Doha’daki ilk yönetim kurulu toplantısından da ABank’a 150 milyon dolarlık bir sermaye benzeri kredi daha sağlanması karara bağlandı. CBQ, şimdiye kadar Türkiye’ye satın alma dahil 11 milyar TL kaynak aktardı. ABank’ta binde 7.5 düzeyine inen halka açık kısım nedeniyle Borsa İstanbul kotundan çıkış süreci de devam ediyor.
Doha’da açıklamalarda bulunan Anadolu Grubu’nun ve Alternatifbank’ın (ABank) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a daha önce banka sahipliği konusunda hep bir tedirginlik yaşadığının hatırlatılması üzerine, “Biz hiçbir zaman kendimizi bankacı olarak hissedemedik ve dolayısıyla hep tereddütlü ve ucundan tuttuk. Belki de 2001 krizini yaşamamızın da çok etkisi var. 2001 krizinden sağ ve salim çıkmak kolay iş değildi. En büyük bankaların da çektiği sıkıntıları biz de çektik. Bankacılık öyle bir sektör ki devamlı büyümeniz lazım ve devamlı sermaye isteyen bir sektör. Getirisi yüksek olsa bile büyütme imkanınız temettüyü içeride tutarak olabiliyor. Bizim sanayicilik ve hizmet tarafımız daha fazla bastığı için şimdi böyle bir ortakla çok rahatız. Artık rahat ve konforluyuz. Zengin baban oldu mu keyifli ve rahat oluyor” diye konuştu.
Katarlılara yeni ürün
Son 1.5 yılda CBQ’nun Türkiye ve ABank’ı daha iyi tanıma imkanı elde ettiğini kendilerinin de CBQ’nun imkanlarını ve bölgedeki potansiyelini daha iyi gördüklerini kaydeden Özilhan, “Önemli bir yapının oluştuğunu ve hem sermaye yönünden kuvvetli bir yapının oluşmasının ABank’a ve Türkiye’ye sağladığı avantajları gördük. CBQ dünya finansal yapısı içerisinde itibarı yüksek bir kurum” ifadelerini kullandı.
Türk firmalarına köprü olacak
Ayrıca Türkiye’nin önemli kuruluşlarının Katar’da ve Körfez Bölgesi’nde büyük işler yaptığını vurgulayan Özilhan, bu firmalarının ihtiyaçlarını karşılama hedefinde olduklarını söyledi. 2022’de Katar’da yapılacak dünya futbol şampiyonası için 4 tane stadyum inşaatı ve metro inşaatı yapıldığını hatırlatan Özilhan şöyle devam etti: “50 milyar dolar civarında yatırım yapacaklar. Metro ihalelerine 2 Türk firmasının katıldığını öğrendik. İnşaat firmalarımızın da bölgeye ilgisini gördük. Ayrıca CBQ’nun büyük Türk firmalarına doğrudan kredi verme imkanı var. 3-4 böyle büyük proje gerçekleştirdik. Bir anda birinci ikinci bankaları konumuna geldik.” ABank’ta yüzde 25 hissedar olarak kalmalarını ‘akıllı iş yaptık’ diye yorumlayan Özilhan, “Hakikatten borçlanmalarda, sendikasyonlarda, ratinglerde dünya finans piyasasındaki güçlü bir ortağın farkını hissettik ve gördük” dedi. İtibarlı ortaklık yapısının en büyük gücünü 2014 yılında yaptıkları eurobond ihracında gördüklerini hatırlatan Özilhan, yaptıkları 5 yıl vadeli 250 milyon dolarlık eurobond ihracına 6 kattan fazla talep geldiğini, ve Türkiye eurobondlarının 40 baz puan altında maliyetlerle bu kaynağı Türkiye’ye getirdiklerini hatırlattı ve “Türk Hazinesi'nden daha ucuza borçlandık” dedi.
Ticari ve kurumsalda hızlanıp, dijitale yatırım yapacak
ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, önümüzdeki dönemde ticari ve kurumsal bankacılıkta sektörden daha hızlı büyürken, bireysel tarafta dijital bankacılığa yatırım yapacaklarını söyledi. 2015’te aktifte yüzde 23, kredilerde yüzde 36 ve mevduatta yüzde 40 büyüme planladıklarını anlatan Uluşahin, odaklandıkları alanlarda ilk 3 bankadan biri olmak istediklerini anlattı. 2015 yılında bankayı bir adım daha ileri taşımak istediklerini ve KOBİ bankacılığına devam dediklerini belirten Uluşahin, “Kredi portföyümüzde yüzde 24 paya sahip olan kurumsal müşterilere ait kredi payını 2015 yılında yüzde 30’a çıkartacağız. Büyük ticari ve kurumsal segmente müşteri sayısını yüzde 50 artıracağız. Bireysel tarafta ise dijital bankacılıkta fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Bunun için alt yapı yatırımları yapıyoruz” dedi. Meriç Uluşahin, 3 yıllık büyüme planlarını da “Sektör tahminlerine baktığımızda kredilerde en yüksek büyüme öngörüsü yüzde 25. Biz küçük olmamızın esnekliğini de kullanarak sektörün yaklaşık 9-10 puan üzerinde bir büyümeyi projekte ettik. Bu yüzde 3536’lık ortalama kredi büyümesi önümüzdeki 3 yılda da devam edecek. ABank’ın 3 yıllık planında toplam kredi hacmi içerisinde bireyselin payı yüzde 12’ye yükselirken, kurumsal bankacılığın payı yüzde 40’a çıkacak ve ticarinin payı yüzde 48 düzeyinde oluşacak” sözleriyle açıkladı.
Katarlılara ‘özel bankacılık’
Uluşahin Katarlı bireylerin mevduatına talip olduklarını da ifade ederek “Mevduat ve fon ağırlıklı bir takım ürünler geliştiriyoruz” dedi. Verilen bilgiye göre dolar için Katar’da ‘1 yıllık mevduat yüzde 1’in altında’ faiz getirisi alırken Türkiye’de ‘aylık dolar mevduat faizi yüzde 2.5-3’ aralığında.
Gayrimenkulde danışmanlık
Uluşahin ayrıca Katar’da Türkiye’den gayrimenkul almak için ilgi gösteren bir kesim olduğunu aktararak, danişmanlık hizmeti vermek istediklerini de söyledi. Uluşahin “Bizde Körfez yatırımcısını cezp edecek projelere talip olacağız. Türkiye’de bir gayrimenkul projesinde yer alacaksak proje finansmanıyla başlayıp satış noktasında da tamamlayacak bir zincir halinde girmek istiyoruz” diye konuştu.
Migros’ta sinerji yaratacak
Anadolu Grubu, Migros’u satın alırken grup şirketleri arasında sinerji yaratılıp yaratılmayacağının sorulması üzerine Meriç Uluşahin, “Hem finansman tarafında rol almak istiyoruz hem de o havuzdan bizde ABank olarak rekabetçi bankacılık ürünleri ile bireysel müşterilerine talip olacağız” dedi.