Petrolde tahmin aralığı 30 dolar

 Üç ciddi kuruluşun yaptığı petrol tahminleri akılları karıştırdı. Citi’ye göre, petrol fiyatları bu yılın sonlarında 70-80 dolar arasına, 2025’te de 60-70 dolar bandına inecek. Teksaslı petrol danışmanlık şirketi Lipow Oil Associates’e göre de Ortadoğu gerilimi petrol fiyatlarını fırlatacak, fiyat 90 dolar olacak. Goldman Sachs ise “82” tahminini değiştirmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ERGÜL

Emtia piyasalarında bu­günlerde en çok tartışılan konu şu: 80 doların üze­rinde seyreden petrol fiyatla­rı düşer mi, artar mı? Bu konu hakkında haftabaşında dün­ya basınına yansıyan üç fark­lı açıklama akılları karıştırdı. Dünyaca ünlü yatırım bankası Citi’ye göre, büyük düşüş yaşa­yacak. Amerikan bankası, bu yaz yaşanacak sıkı piyasanın ardından stokların artmasıyla 2025 yılına kadar fiyatların 60- 70 dolar arasına ineceğini ön­görüyor.

Citi’nin küresel enerji strate­jisti Eric Lee, Yahoo Finan­ce’e verdiği röportajda, iki noktaya dikkat çekti: “Stok artışla­rı nedeniyle petrol fiyatları bu yılın sonunda 70-80 dolar ara­lığına düşecek. 2025 yılında da 60-70 dolar arasına inecek. Küresel stoklar gelecek yıl çok artacak. Yaz boyunca [arzda] bir miktar daralma olacağını düşünüyoruz, bu nedenle fiyat­ların bir süre daha 80 dolar ban­dında kalacağını görüyoruz. Ancak yılın ikinci yarısından 2025'e baktığımızda piyasala­rın gerçekten çok daha ağırlaş­tığını görüyoruz.”

Citi analisti, küresel petrol talebindeki büyümenin de yavaşlayacağını dile getirdi: "Petrol talebi GSYİH'ye göre giderek daha yavaş bir oranda artabilir ve aslında bu 10 yılın sonundan önce zirveye çıkabi­lir.” Küresel taleple ilgili diğer görüşler de şöyle:

-Uluslararası Enerji Ajansı: “Küresel petrol talebi 2030'dan önce zirveye ulaşa­cak.”

-OPEC'in Genel Sekrete­ri Haitham Al Ghais: "Pet­rol talebinin zirve nok­tası ufukta görünmüyor. Özel­likle tüketiciler için tehlikeli bir yorum ve yalnızca potansiyel olarak benzeri görülmemiş bir ölçekte enerji dalgalanmasına yol açacak."

-Goldman analistleri: "Ba­zı önde gelen tahminciler petrol talebinin 2030 yılına kadar zir­veye ulaşacağını tahmin eder­ken, araştırmacılarımız petrol kullanımının 2034 yılına kadar artacağını öngörüyor."

-Asya-Pasifik Doğal Kay­naklar Eşbaşkanı Nikhil Bhandari: "Talebin zirvesine bir on yıl daha kaldığını düşü­nüyoruz ve daha da önemlisi, zirveye ulaşması gereken 10 yıl­dan sonra keskin bir düşüş yeri­ne birkaç yıl daha sabit kalır."

İkinci açıklama ise Teksaslı petrol danışmanlık şirketi Li­pow Oil Associates’in Başkanı Andy Lipow’dan geldi: “Orta­doğu’daki gerilimin artma­sıyla petrolün varil başı fiyatı bu yıl 90 dolara yükselecek.” (Hatılatma: Bugünlerde Brent petrol 86, WTI’nin 82 dolar ci­varda işlem görüyor.)

Yahoo Finance’e konuşan Li­pow, "Piyasadaki en büyük kor­ku, Orta Doğu'da gördüğümüz en büyük jeopolitik gerilimdir” diye konuştu.

İsrail ile İran'ın desteklediği Lübnan'daki Hizbullah milisleri arasında artan gerilimler, sınır ötesi bir çatışmanın sonunda Tahran'ı daha doğrudan kapsa­yabileceği yönündeki endişe­leri artırdı. (İran günde yaklaşık 3 milyon varil petrol üretimin­den, yani dünya üretiminin yaklaşık yüzde 3'ünden sorum­lu.) Buradan yola çıkan Lipow da şunları söyledi: “Petrol pi­yasalarının endişesi bu, Basra Körfezi bölgesindeki arzın ke­sintiye uğramasına neden ola­bilir. Bundan yıl sonuna kadar artan talebin yanı sıra, Brent ham petrol fiyatlarının varil ba­şına yaklaşık 90 dolara kadar çıkmasını bekliyoruz.”

Goldman Sachs ise gelecek yıl için hedefini değiştirmeye­rek varil başına ortalama 82 do­lar seviyesinde tuttu.