Elmasa ÖTV muafiyeti
Meclis'te kabul edilen Torba Yasa'ya göre, işlenmemiş değerli/yarı değerli taşların ithalinden alınan ÖTV kaldırıldı, yerine yüzde 18 KDV getirildi
İSTANBUL - 2005 yılından bu yana çözüm bekleyen işlenmemiş değerli/yarı değerli taşlardaki ÖTV kaldırıldı. Meclis'te kabul edilen Torba Yasa düzenlemesine göre artık işlenmemiş değerli taşlardan yüzde 18 oranında KDV alınacak.
Komisyon görüşmelerinde, bir önergeyle pırlantalı gümüş ve pırlantalı altınları ÖTV kapsamına alan hükümler Genel Kurul’da tasarıdan çıkarıldı. Aynı düzenlemede, inci, elmas, kıymetli taşlar, kıymetli taşların toz ve pudralarının yer aldığı 6 ürün grubu ÖTV Kanunu’na ekli 4 sayılı listeden çıkarıldı. Başka bir ifade ile bu ürünlere ÖTV muafiyeti getirildi.
Önergenin gerekçesinde KDV’den muaf olan kıymetli taşların KDV kanunda yapılan bir değişiklikle borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri dışında el değiştirmesi dışındaki diğer teslimlerinde KDV’ye tabi oldukları belirtilerek, bu malların ÖTV kapsamından çıkarıldığı ifade edildi.
TBMM'de kabul edilen Torba Yasa'ya göre, ithal edilen değerli/yarı değerli hammadde üzerindeki ÖTV'nin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yeni düzenlemeyle kıymetli ve yarı kıymetli ham taşları, Borsa İstanbul üzerinden Türkiye'ye getirenler ise KDV ödemeyecek. Borsa'dan alınan ürünün işlenerek ihraç edilmesinde de herhangi bir vergi doğmayacak. Ancak, Borsa'dan alınan vergisiz ürünü işledikten sonra yurt içinde nihai tüketiciye satış aşamasında ise yüzde 18 KDV ödenecek. Yeni düzenleme kapsamında, mücevher ithal edenler ise altın/gümüş değeri düşüldükten sonra yüzde 18 KDV ödeyecek."
İKO Başkanı İşler: 12 milyar dolarlık ihracatın öne açıldı
İKO Başkanı Norayr İşler, söz konusu düzenlemeyle ilgili Türkiye kuyumculuk sektörünün hem iç pazarda, hem de dünya arenasında rahat bir nefes alacağını belirterek, sektörün 2023 ihracat hedeflerinin de gerçekleşmesinin önündeki engellerin de ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Türkiye'nin 100. yılı kutlayacağı 2023 için öngörülen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kuyumculuk sektörünün de 12 milyar dolarla katkı sunmasının beklendiğini aktaran İşler, şunları kaydetti:
"Torba Yasa'da kabul edilen yeni düzenlemeyle bugün itibariyle 2.3 milyar dolar olan doğrudan ihracatını kısa sürede katlayarak 12 milyar dolara çıkartması mümkün hale geldi. Düzenlemeyle Türkiye'de elmas ve kıymetli taş kesim (işleme) atölyesi adında yeni sektör ve istihdam kapısı açılmış olacak. Bilindiği gibi Hindistan, buna paralel bir vergi rejimine geçerek, hem kıymetli taşlar piyasasının hacmini büyütmüş, hem de 1,3 milyon kişilik bir istihdam sağlamıştı. Hindistan'da vergilerin düşürülmesi ve taş kesiminde finansman teşvikinin sağlanması üzerine sektörde 4 milyar dolar olan işlem hacmi, 30 milyar dolara çıktı.
Kuyumcuların vergi düzenlemesinden faydalanması için Borsa İstanbul'a üye olmaları gerek. Borsa İstanbul yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda, kuyumcuların üyeliğinde kolaylık sağlanacak. Bu gelişme üzerine geçtiğimiz haftalarda İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'ı ziyaret ettik. Bu görüşmede, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'na üyelik şartlarının yeniden ele alınması ve ilk üyeliğin teşvik edilmesini istedik. Görüşme sonunda Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'na katılımın artması için 10 bin dolar olan üyelik bedelinin bin dolara çekilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Söz konusu, bin dolar tutarındaki Borsa İstanbul üyeliği, 2014 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Borsa İstanbul'a sadece şirketler değil, İstanbul Kuyumcular Odası üyesi şahıs şirketleri de üye olabilecek."
İşler, vergideki düzenlemenin ekim ayında TBMM"nin açılmasının ardından Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, sektör için milat teşkil edecek düzenlemenin gerçekleşmesine katkı sunan kişilere teşekkür ettiğini bildirdi.