Zengin vergisine noktayı koydu

Babacan, "Dürüstçe vergisini ödeyen vatandaşların üzerine ilave bir yük söz konusu değil. Bu kendi kendimizi vurmak olur. Yeni bir vergi düzenlemesi yapmayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Zengin vergisinin yanlış anlaşıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, serveti çok olandan daha çok vergi alınması için vergi artışına gitmeyeceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.

Zengin vergisi tartışmasını yorumlayan Babacan şunları kaydetti: "Zengin vergisi yanlış anlaşıldı. Vergi oranlarını artırma niyetimiz yok. Zenginden daha çok vergi alma şu: Türkiye'de kayıtdışı bir gerçek. Bir şekilde vergi kaçıran kişilerin üzerine gitmek ve denetimleri daha kolay yapılır hale getirmek. Serveti çok olandan daha çok vergi alacağız diye oranı değiştirmek söz konusu değildir. Maliye Bakanlığı'nın hazırlığı var. Bu, kaçıranlar ve kaçınanların üzerine gidebilmeyle ilgili bir tedbir. Dürüstçe vergisini ödeyen vatandaşların üzerine ilave bir yük söz konusu değil. Bu kendi kendimizi vurmak olur. Yeni bir vergi düzenlemesi yapmayız."
 
Kredi büyümesiyle ilgili konuşan Babacan, "Son derece kontrolümüz altında. Dikkat etmemiz gereken, iç talepte ölçülü gitmek. Önce kazanacağız, sonra tüketeceğiz. İç tüketimle kredi hacminin artışı birbiriyle ilgili konular. Kimsenin endişesi olmasın, gerekli şekilde yönetilecektir. Büyümede dış talep faktörü de önemli. İç talep her an artmaya hazır, potansiyel bekliyor. Ne zaman ki politikaları gevşetirsiniz, hemen artabilir. Şu andaki trendleri olumlu görüyoruz. 2013'te iç talepte makul ölçüde artış olacaktır" diye konuştu.

Babacan yüzde 4 büyüme hedefinin halen korunduğunu, beklentileri Ocak ayında yükseltmenin anlamı olmadığını dile getirdi.

Özelleştirme uygulamaları hakkında da bilgi veren Babacan şunları söyledi: "Öncelikle Halkbank'ın hazmedilmesi lazım. Vakıfbank'ta hisselerin Hazine'ye devriyle ilgili süreç başlattık. En az birkaç ay sürer. Hukuki çerçeve oluştuktan sonra ikincil halka arz gündeme gelecek. Ziraat Bankası'nı en sona bıraktık. Piyasa şartlarını yakından takip ediyoruz. 2013 özelleştirme hedefi daha muhafazakar oldu. Enerji başta olmak üzere pek çok konu özelleştirme gündeminde. Tüm bunların önemli miktarda gelir sağlayacağını düşünüyoruz."

Babacan, bankacılık sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İlgi devam edecektir. Dünyada bankacılık sektöründeki pek çok büyük bankanın kendi bünyesi zayıf. Bu şartlarda yine de güçlü olan, Türkiye'ye girmek isteyenler varsa kapı açık" diye konuştu.

(Ntvmsnbc)