Yıldız'dan EXPO 2020 çağrısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir'in EXPO 2020 adaylığında Uluslararası Sergiler Bürosu delegelerinden destek isteyerek, "Gelin hepimiz EXPO 2020'de İzmir'de buluşalım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı dolayısıyla Paris'te bulunan Bakan Yıldız, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde, Uluslararas Sergiler Bürosu (BIE) delegeleri için verilen resepsiyona katıldı. Burada yaptığı konuşmada Bakan Yıldız, çok az oy farkıyla kaybedilen EXPO 2015'i, EXPO 2020 olarak İzmir'e kazandırmanın amaçlandığını söyledi. 

EXPO 2020 adaylığının ana teması olarak "Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" fikrinden yola çıkıldığını ifade eden Yıldız, "Son derece insani olan bir sağlık başlığı EXPO'da ilk defa düşünülmüştür" diye konuştu. 

İzmir 2020'de ayrıca birçok ilke imza atılacağının altını çizen Bakan Yıldız, Türkiye'nin 2016'da Dünya Enerji Kongresi'ne, 2017'de ise Dünya Petrol Kongresi'ne ev sahipliği yapacağını bildirdi. Bakan Yıldız şunları kaydetti: 

"Uluslararası kongrelerde son derece deneyimliyiz. İster kamu isterse özel sektör eliyle bu tür organizasyonları başarıyla yerine getirebilecek konumdayız. Bütün bu tecrübelere sahip olduğumuzu yerinde göstermek için sizi İzmir'e davet ediyoruz. Son 11 yıl içinde özellikle entelektüel bir dönüşüme sahne olan ülkemizde 2015'de G20 ev sahipliği yapılacaktır." 

"İzmir, jeostratejik ve lojistik öneme sahiptir"

Bakan Yıldız, İzmir'de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla rüzgarın, jeotermal kaynaklarıyla bir sağlık merkezi haline geleceğini, Türkiye'nin sahip olduğu tabii kaynaklardan ziyade, sunduğu fırsatlarla anılan bir ülke olduğunu kaydetti. Yıldız, "İzmir'in jeostratejik konumu ve lojistik üstünlüğü doğal bir avantajdır. İzmir'den üç kıtaya ve 48 ülkeye 1,5 milyar insanın bulunduğu bir destinasyona 3 saatlik mesafededir" diye konuştu. 

Herkes için sağlık temasının boş yere seçilmediğini vurgulayan Yıldız, bugün 85 bin konutun jeotermal enerji ile ısındığını, 80 bin konutun da elektriğinin bu kaynaklardan sağlandığını anlattı. 

Öte yandan gelişmekte olan ülkeler için de destek programı hazırlandığını bildiren Yıldız, projenin en az 50 ülkenin yararlanabileceği 155 milyon avro değerinde olacağını ifade etti. Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: 

"Herkes için sağlık hedefimize ulaşmak için desteğinize ihtiyaç duyuyor ve bu hedefe sadece küresel işbirliği ve uluslararası bilgi paylaşımı yoluyla ulaşabileceğimize inanıyoruz. Gelin hepimiz EXPO 2020'de İzmir'de buluşalım ve daha sağlıklı bir dünyaya ulaşalım." 

Resepsiyona Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, BIE delegeleri ve çok sayıda davetli de katıldı. 

Yıldız, temasları kapsamında bugün ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven ve Fransa Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri ile görüştü. 

Bakan Yıldız daha sonra, AREVA merkezini ziyaret etti. Yıldız'ın ziyaretleri basına kapalı gerçekleşti.