Ve bütçe maratonu başladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe sunuş konuşmasında, makro istikrarı korumak için cari açığı kontrol edilebilir seviyelerde tutulmasının şart olduğuna vurgu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genel Kurul’da 11 gün sürecek olan 2014 Yılı Bütçesi'nin görüşmeleri başladı. Bütçe maratonu Genel Kurul’da 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak görüşmeler ile sona erecek.

TBMM Genel Kurulu'na 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nı sunan Şimşek, küresel ekonomideki zayıf büyüme, AB'deki resesyon, Ortadoğu'da yaşanan jeopolitik gerginlikler ve yüksek seyreden petrol fiyatlarının cari açığı olması gerekenden daha yüksek bir seviyeye çıkarttığını söyledi.

Merkezi Yönetim Bütçesi'ne göre gelecek yıl giderler 436.4 milyar lira, gelirler 403.2 milyar lira, bütçe açığı 33.3 milyar lira ve faiz dışı denge de 18.7 milyar lira olarak
öngörülüyor.

Şimşek, "Orta vadede küresel ekonominin daha hızlı büyümesi ve komşu ülkelerin siyasi istikrara kavuşması dış ticaret dengelerimizi olumlu yönde etkileyecektir" dedi.
"Orta vadede cari açığı kontrol altında tutarak sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme politikası izleyeceğiz" diyen Şimşek, gelecek dönemde sürdürülebilir büyümeyi destekleyici ve şoklara karşı Türkiye'yi dirençli kılacak faktörlerin yüksek istihdam oluşturma kapasitesi, ihtiyatlı ve esnek para politikası, sağlam kamu mali dengeleri, güçlü bankacılık sektörü, sağlıklı hanehalkı bilançoları ve kapsamlı makro ihtiyati tedbirler olacağını belirtti.

Şimşek, cari açığın yapısal boyutuyla ilgili olarak temel önceliklerin ise, tasarruf oranlarının artırılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve katma değer zincirinde yukarı çıkılması olduğunu söyledi.

Gelecek yılın bütçesinin orta vadeli maliye politikalarının temel hedefleri doğrultusunda hazırlandığını belirten Şimşek, "Bu hedeflerimiz; yurt içi tasarrufları artırarak,
mevcut kaynakları üretken alanlara yönlendirerek ve verimlilik düzeyini yükselterek cari açığı azaltmak, kamu maliyesinde güçlü duruşu sürdürmek ve büyümeyi ve istihdamı artırmaktır" dedi.