Uzmanlar büyüme için ne dedi?

İkinci çeyrek büyüme hızının yavaşlamasında özellikle özel sektör yatırım talebi ve tüketimdeki daralmanın önemli rol oynadığı görülürken, büyüme daha çok kamu harcamaları ve ihracattan destek buluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 2.9 ile beklentilerin altında büyüme gösterdi. Açıklanan bu veriler ekonomideki 'yumuşak iniş'e devam edildiğini gösteriyor. 

İkinci çeyrek büyüme hızının yavaşlamasında özellikle özel sektör yatırım talebi ve tüketimdeki daralma önemli rol oynadığı görülürken, büyüme daha çok kamu harcamaları ve ihracattan destek buluyor.

İkinci çeyrek büyüme için uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, bir önceki dönemdeki yüzde 3,2 seviyesinin de altında kalan büyüme verisinde öncelikli olarak Euro Bölgesi'ndeki ekonomik daralmaların etkili olduğunu belirterek, ''Dönemsel olarak hesaplandığından Euro Bölgesi'ndeki son gelişmelerin etkisinin dahil olmadığını düşündüğümüz GSYH verisine, takvim ve mevsimsellikten arındırılmış olarak bakıldığında ise son çeyrekte yüzde 1,8, sadece takvim etkisi arındırıldığında ise yüzde 3,2 oranında bir büyüme kaydedildiğini görmekteyiz'' dedi.

Sanayi üretimi verisinin ise yüzde 1,4 seviyelerinde olan beklentilerin oldukça üzerinde, yüzde 3,4'lük büyüme gerçekleştiğini ifade eden Candır, şunları kaydetti:

''Bu iki veriyi ortak yorumlarsak, Türkiye'de, Euro Bölgesi sıkıntılarına rağmen bir üretim büyümesi görüldüğünü ve GSYH'daki büyümenin de daha fazla artış göstermeye hazır olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda Merkez Bankası'ndan büyümeyi destekleyici para politikaları ipuçları geldiğini düşünürsek, bu uygulamaların gerçekleşmesi durumunda, önümüzdeki çeyreklerde büyümede artış görülmesi ihtimalinin arttığını söyleyebiliriz.''

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:

İç talebin çok fazla daraldığını görüyoruz. Büyümenin kompozisyonuna baktığımızda, dış talebin katkısı 5.7 puan, stokların eksi 0.9 puan, iç talebin eksi 1.8 puan. Özel sektörün yatırımlarında yıllık bazda yüzde 7.6 civarında çok ciddi daralma var. İç tüketimin de büyüme olarak geçen yılın aynı dönemine göre yatay kaldığı görülüyor.

Büyümenin beklentilerin altında gelmesindeki sebep, yatırım talebinin geçen yılın aynı çeyreğine göre daralıyor olması. Dış talebin bu büyümeye ciddi katkısı olduğunu görüyoruz. Üçüncü çeyrekte daha da yavaşlayan bir ekonomi olacak, dış talebin katkısı daha da azalacak. Yılsonuna doğru daha düşük büyümeler görebiliriz. Son çeyreğin büyüme açısından yılın en kötü çeyrek olmasını bekliyoruz. Büyümede yılın tamamı için tahminimiz yüzde 2.5."

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci:

Ekonomik büyüme hızında yavaşlama olduğu çok açık ve bugünkü veriler de bunu teyit ediyor. Ancak mevsimsellikten arındırılmış rakamlara baktığımız zaman, yavaşlamanın çok sert olmadığını görüyoruz. Yine de yüzde 4'lük büyüme hedefinin altında bir gidişat var, yüzde 2.5-3.0 civarında. Bu nedenle TCMB'nin ayağını frenden çekme kararını doğru buluyoruz.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu:

Büyüme beklentinin bir miktar altında. Büyümenin, içinde altını da barındıran ihracat kaynaklı olduğunu görüyoruz. Tüketim yüzde 0.5 negatif etkilemiş büyümeyi. Özel sektör yatırımları da yıllık bazda negatifte kalıyor. Yani büyüme kamu harcamaları ve ihracat kaynaklı... Temmuz ve Ağustos verileri ise pek parlak değil; üçüncü çeyrek muhtemelen ikinci çeyrekten kötü olacak. TCMB de bu nedenle Temmuz'dan beri (TL'nin fonlama maliyetini) faizleri indirmeye başladı... Büyümeyi kamu harcamaları ve faiz indirimi ile yüzde 3 civarında tutmaya çalışacaklardır."

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte:

İkinci çeyrek rakamı bilmediğimiz bir rakam değil. TCMB'nin gevşeme politikasını değiştirecek bir rakam değil. Bu politika devam edecek. İç talepte rahatsızlık var. Bu geçmiş bir veri. Bu ay TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında indirim yapmasını bekliyorum. İndirim beklentim 100 baz puan. 2012 sonuna kadar politika faizinde de 25 baz puan indirim olabilir. TCMB'nin çok agresif olmasını bekliyorum. Reel sektörü ve iç talebe rahatlatıcı önlemler alacaktır.

(Reuters – AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir