Üç sektöre yoğun denetim başlıyor
Orta Vadeli Program toplantısında gündeme gelen dahilde işleme rejimine (DİR) yönelik denetim kapsamında demir-çelik, gıda ve tekstile yönelik geniş çerçeveli bir inceleme başlıyor
MEHMET KAYA
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, dahilde işleme rejimine (DİR) yönelik geniş kapsamlı bir denetimi başlattığı ve sonuçlarına bağlı olarak rejimde değişiklik yapılacağı belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 6 gün süreyle Mersin gümrük bölgesinde yapılan incelemelerde, DİR kapsamında ithalata bağlı yapılan ihracata konu 703 kalem ürünün 70’inde taahhütlere uyulmadığını tespit ettiklerini, OVP toplantısında açıklamıştı.
DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, denetim için planların yapıldığını ve risk analizine bağlı bir sürecin izleneceğini kaydettiler. Bu kapsamda öncelikli olarak demir- çelik, gıda ve tekstile yönelik kapsamlı bir incelemenin başladığını, bunu diğer sektörlerin de takip edebileceğini kaydettiler.
Denetimlerin veri toplama niteliğinin de bulunacağını belirten yetkililer, “Suiistimale açık çok sayıda konu tespit ettiğimizi söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
Bu toplanan verilerin ardından, DİR’in düzenleme yetkisine sahip olan Ekonomi Bakanlığı ile birlikte ihtiyaç duyulması halinde yapısal değişikliklerin, uygulama değişikliklerinin ya da sektör bazında değişikliklerin yapılabileceği kaydedildi. İki bakanlığın ortak bir komisyon kurarak yeni uygulama ya da düzenlemeler konusunda birlikte çalışmasının olası olduğu vurgulandı.
Türkiye’de yapılan ithalatın tutar bazında yıllık yüzde 12-15’i DİR kapsamında yapılıyor. Gerçekleştirilen ihracatın ise yine tutar bazında 40-50 aralığındaki kısmı, DİR ile ithal edilmiş ürünlere bağlı yapılan ihraattan oluşuyor.