Türkiye, emeklilik fonları getirisinde OECD lideri oldu

OECD Emeklilik Piyasaları Raporu'na göre Türkiye, emeklilik fonları getirisiyle son 5 yılda tüm OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Türkiye'nin OECD Emeklilik Piyasaları Raporu'na göre, emeklilik fonları getirisiyle son 5 yılda tüm OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Emeklilik fonlarının finansal performanslarının değerlendirildiği, OECD tarafından her yıl yayınlanan "Emeklilik Piyasaları Mercek Altında 2013" (Pension Markets In Focus 2013) Raporu'na göre, Türkiye'de kurulu emeklilik yatırım fonları, yüzde 11,6 ortalama nominal getiriyle 1'inci sırada yer aldı. OECD ülkelerinin emeklilik fonlarının son 5 yıllık (2008-2012) verilerine göre yapılan değerlendirmede Türkiye'yi yüzde 8,5 ile Danimarka ikinci ve yüzde 7,7 ile Meksika üçüncü sırada takip etti. 

TSB Başkan Yardımcısı, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı Mete Uğurlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, emeklilik sistemlerinin son derece gelişmiş olduğu ülkelerin de yer aldığı OECD içinde fon getirisiyle 1'inci sırada yer almanın oldukça önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

Bu alanda 10 yıllık kısa bir geçmişe sahip Türkiye'nin emeklilik fonlarının güçlü adımlarla ilerlediğinin de kanıtı olduğunu belirten Uğurlu, emeklilik fonlarının performansını artırmaya yönelik çabaların devam ettiğini ve 2014 yılında performansa dayalı kesinti uygulaması başlayacağını ifade etti.

Uğurlu, "Sermaye Piyasası Kurulu'nun, getirileri ortalamanın altında kalan fonların yönetimini belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devredilebilecek. Fon performansını daha da artırmaya yönelik bu ve benzeri çalışmalarla önümüzdeki dönemlerde de, OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer alacağımıza inanıyoruz" dedi.