‘STK’lar harekete geçerse Bulgaristan’la ticaret gelişir
Bulgaristan’ın büyük bir kesiminin Türkiye ile bağı olduğunu ifade eden DEİK Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen, Türkiye’nin STK’larla bu potansiyeli hareketlendirip, ekonomiye katması çok önemli” dedi
SERCAN AKINCI / İSTANBUL
Bulgaristan’la Türkiye’nin dış ticaret hacminin 7 milyar dolara çıkma potansiyeli olduğunu söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen, işlerin iyi gitmesi için çalıştıklarını fakat önlerinde engellerin olduğunu belirtti. Bulgaristan’ın Türkiye ile geçmişten gelen bir bağı olduğundan bahseden Egemen, “Ülkelerimiz maalesef bunun geri dönüşünü alamıyor. Bunun için iki ülkenin de STK’larla bu gücü hareketlendirip, ekonomiye katması çok önemli. DEİK olarak bunu destekleriz” dedi.
DÜNYA’nın sorularını cevaplayan Egemen, bugün için Bulgaristan ile Türkiye’nin 4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğu bilgisini verdi. Bulgaristan’da 800 bin civarında Türk’ün yaşadığını belirten Egemen, ülkemizde de 2 milyondan fazla Bulgaristan göçmeni olduğuna değindi. Türkiye’nin bu potansiyelin dönüşünü alamadığını kaydeden Egemen, “Bulgaristan’ın nüfusu da 6-6.5 milyon civarı. %30’luk çalışan insan potansiyeli var. Bunun dönüşünü alabilmek için devletin de STK’larla bu gücü hareketlendirip, ekonomiye katmalı. Biz de DEİK olarak bunu destekleriz” dedi. Bulgaristan’da Türk derneklerinin olmasına rağmen bunların birbirinden kopuk olduğuna dikkat çeken Egemen, şunları söyledi: “Bunları birleştirip Sofya’da Türk- Bulgar İş Adamları Odası oluşturuldu. Ama istenilen verim sağlanamadı. Şimdi bir çatı örgüt oluşturulmaya çalışılıyor. Bu da kişisel küçük hesaplar yüzünden faaliyete geçemedi. Bunlar gerçekleşirse Türkiye, Bulgaristan’da iyi bir lobi kanadı elde eder.”
TIR’lar için alternatif yollar oluşturulmalı
Kapıkule- Filibe arasındaki Kaptan Andreova otoyolunun bitirilememesinin Türkiye’nin Avrupa’ya karayolu ile bağlanmasında sıkıntı yarattığını dile getiren Egemen, Türk TIR’larının Bulgaristan’dan geçişinde zaman zaman oluşan belge sıkıntısı nedeniyle, Türkiye’nin yeni alternatif yollar oluşturması gerektiğini vurguladı. Yeni otoyolun bitmesi halinde de bu yoldan geçecek Türk TIR’ları için yüksek geçiş ücreti düşünüldüğünü aktaran Egemen, “Bu Türk TIR’larının maliyetini artıracak. Bulgaristan üzerinden demiryolu ile Tuna Nehri’ne ulaşmak, orta Avrupa’ya kadar Tuna Nehri yolu ile Türk TIR’larının Avrupa’ya ulaşımında daha kolaylık sağlar. Bu durumda demir yollarımızın geliştirilmesi gerekir ki bu da Türkiye- Bulgaristan ortak lojistik projesi ile gerçekleşir. Ayrıca Romanya, Yunanistan ve İtalya üzerinden Ro-Ro seferlerinin artırılması da Bulgaristan dışında başka alternatifleri kullanma şansını arttıracaktır” dedi.
24 Nisan anması toplantıyı erteletti
DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Ortak Yürütme Kurulu toplantısını 13 Mayıs’ta Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası’nda yaptı. İşbirliğinin geliştirilmesi, belirlenen bazı sektörlerin desteklenmesi, yeni yatırım ve ticaret imkânlarının araştırılması ve üçüncü ülkelerle müşterek işbirliği için esasların belirlenmesini kapsayan bir protokol imzalandı. Ayrıca 2009’da iki kuruluş arasında imzalanan protokol de deklare edildi. Bu toplantı daha önce nisan ayı içerisinde yapılacaktı ancak bazı Bulgaristan belediyelerinin ve Bulgaristan Parlamento’sunun sözde Ermeni soykırımını tanıma oylamaları ve 24 Nisan anma etkinlikleri nedeniyle mayıs ayında düşük katılım ile yapıldı.