Sabancı: Hedef en az yüzde 6 büyüme olmalı

Güler Sabancı, dünyadaki olağanüstü koşullar göz önünde tutulduğunda 2012'de gerçekleşen yüzde 3'lük büyümenin başarı sayılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı 2013 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesini beklediklerini, ancak orta vadede ekonominin temel hedefinin en az yüzde 6 büyüme olması gerektiğini söyledi.

Sabancı Holding'den 2012 yılı ve 2013 beklentilerine ilişkin yapılan değerlendirmede Sabancı, "Ekonomi yönetiminin açıkladığı Orta Vadeli Mali Planı özünde olumlu bulurken ülke olarak, yüzde 4-5 büyüme ile yetinmemeliyiz. Her ne kadar 2013 büyüme beklentimiz yüzde 4 ise de, Türkiye’nin orta ve uzun vadede mutlaka en az yüzde 6 civarında bir büyümeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Önümüzdeki yıllarda, Türkiye ekonomisinin iki temel makro-ekonomik hedefi yüzde 6’ya yakın bir büyüme ve yüzde 6’nın altında bir cari açık olmalıdır" dedi.

Dış koşullar ve temkinli ekonomik politikanın 2012 yılında Türkiye ekonomisindeki yavaşlamayı tetiklediğini belirten Sabancı, buna karşın dünyadaki olağanüstü koşullar göz önünde tutulduğunda 2012'de gerçekleşen yüzde 3'lük büyümenin başarı sayılması gerektiğini söyledi.

Sabancı Topluluğu 2013'te daha hızlı büyüme bekliyor

Sabancı Topluluğu'nun hedefinin ise 2013'te daha hızlı büyümek olduğunu ifade eden Sabancı, "Sabancı Topluluğu olarak,değişime öncülük etmeye gelecek sene de devam edeceğiz.Şirketlerimizin içinde bulunduğumuz her sektörde, liderliği hedeflemelerini ve daha hızlı büyümelerini bekliyorum. Daha hızlı büyümek için her türlü imkana sahibiz. 2013 yılının daha hızlı büyümek için yeni bir başlangıç olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bugünlerde dünyada, düşük faiz ve düşük enflasyonun da gösterdiği gibi, ciddi bir kaynak sıkıntısı bulunmadığını ifade eden Sabancı, Türk özel sektörünün de finansman gücünü artırırken hem uzun vadeli sermaye getirmesi, hem de inovasyon ve teknoloji kültürünü geliştirecek ortaklıklar kurması gerektiğini söyledi.

Sabancı, Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, özellikle Avrupa Birliği (AB) üyeliği ve yeni anayasaya yönelik çalışmaların ivme kazanması gerektiğine işaret etti.

AB ile ilişkiler konusunda 2013'te yeni bir dönem başlayabileceğini ve Türkiye'nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Sabancı, "Türkiye tam üyeliği içeren, fakat euro bölgesinin yöneldiği ölçüdeki egemenlik paylaşımının dışında kalan, İngiltere’ye veya belki İsveç’e benzeyen bir üyelikle, yeniden yapılandırılmış Avrupa Birliği’ne daha uygun ve kolay biçimde girmeyi tartışmalıdır" diye konuştu.

Sabancı, Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesinin yeni, sivil ve özgürlükçü bir anayasaya bağlı olduğunu belirterek; yeni anayasanın Meclis'in en önemli imtihanı olacağını söyledi.