"Yol haritasında değişiklik yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğal gaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım Şirketi'nde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu (ELDER) Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Maliki ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin en son Bağdat'ta yapmış oldukları toplantının, uzun bir süreçten geçen ve sonuçlarını tahmin ettikleri, olması gereken bir noktaya geldiğini söyledi. 

Görüşmelerin üçlü mekanizmayla başladığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti: 

"Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğal gaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine, bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya devam edecek. Bildiğiniz gibi 300 bin varille başlayan 400 bin varille devam edecek olan ve daha sonra yine kapasitesi artacak olan bir transferden bahsediyoruz. Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan geçecek olan bir petrolden bahsediyoruz." 

Türkiye'nin test çalışmalarını bitirdiğini ve bununla alakalı merkezi Irak hükümetinin tayin edeceği bir elemanla beraber buradaki miktarların belirleneceğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: 

"Irak'ın petrolleri dünya pazarına açılmış olacak. Burada banka hesaplarıyla alakalı uzun süreden beri yapılan tartışmalar var. Halk Bankası'nın içinden geçtiği durum bizim bu sürecimizi etkilemeyecek. Halk Bankası'nın kurumsal olarak etkilendiği bir süreç değil. Her ne kadar finansman yapısı açısından etkilenmiş olsa da kurumsal yapı itibariyle etkilenmeden yine normal bankacılık faaliyetleriyle beraber kamu bankasında toplanacak olan mevduatı Iraklı kardeşlerimizin tasarrufunda hep beraber bulunacağız. O açıdan yol haritamızda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır." 

Hazar petrolleriyle ilgili yeni açılımlar hedefleniyor 

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikalarındaki Irak açılımından sonra bununla yetinmeyip Hazar petrolleriyle ilgili de yeni açılımların hedeflendiğini vurgulayarak, "Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi hisselerimizi yüzde 30'a çıkartıyoruz. Şu anda yüzde 27. Burada iki konu var. Birisi tüketici olma hasebiyle burada taşıma ücreti ödeyeceğiz. İkincisi buranın ortağı olmamız hasebiyle o taşıma ücretinden kar elde etmiş olacağız" dedi. 

Hazar petrollerinin Türkiye'de 19 ilden geçeceğini, yaklaşık 2 milyon tonluk çelik borunun kullanılacağını belirten Yıldız, 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve 4 yıl boyunca iş ortamı oluşturulacağını açıkladı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir