"Türkiye 2013'te yüzde 4 büyür"

Dünya Bankası 2014 büyüme tahminin yüzde 5'ten yüzde 4.5'e indirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)- Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 3 civarında bir büyüme gerçekleştireceğini öngördüklerini dile getiren Dünya Bankası Türkiye Ofisi Baş Ekonomisti Marina Wes, "2013'te Türkiye için yüzde 4'lük büyüme öngörüyoruz. Orta vadede ise yüzde 5'lik büyüme öngörümüz var. Bu oranları gerçekçi bir büyüme olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bu büyüme oranlarının gerçekleşmesi için yapısal reformlarda ilerleme kaydedilmesi gerektiğine işaret eden Wes, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun tam olarak uygulamaya geçmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya Bankası'nın 6 ayda bir yayımladığı "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"nun ikincisi tanıtıldı.

Dünya Bankası Türkiye Ofisi Baş Ekonomisti Marina Wes, Türkiye'nin 2012'de yumuşak iniş yaşadığını belirterek, Türkiye için önemli bir sorun olan cari işlemler açığının, önemli oranda düzelme yaşadığına dikkat çekti. Wes, "Cari açık, 2011'de yüzde 10 iken, 2012'de yüzde 7'nin altına düştü. Cari işlemler açığı Türkiye'de hala oldukça büyük. Bu açık kısa vadeli sermaye girişleriyle finanse edilmekte. Bu da sürecin kırılganlığını artırmakta. Kısa vadeli sermaye girişleri girdikleri süratle dışarı da çıkabilir. 2011'de sermaye akışlarının sadece yüzde 20'si uzun vadeli nitelikteydi" dedi.

Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 3 civarında bir büyüyeceğini öngördüklerini bildiren Wes, "2013'te yüzde 4'lük büyüme öngörüyoruz. Orta vadede ise yüzde 5'lik büyüme öngörümüz var.  Bu oranları gerçekçi bir büyüme olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bu büyüme oranlarının gerçekleşmesi için yapısal reformlarda ilerleme kaydedilmesi gerektiğine işaret eden Wes, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun tam olarak uygulamaya geçmesi gerektiğini vurguladı. Buna ek olarak Türkiye'deki iş gücü piyasalarının hala oldukça katı bir yapı taşıdığını kaydeden Wes, istihdam strateji planının hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, tasarruf oranlarının arttırılması ve emeklilik reformunun hayata geçirilmesinin Türkiye açısından önemli konuların başında geldiği vurguladı.

Türkiye'nin oldukça düşük maliyetlerde hem yurtiçinde hem de yurtdışında borçlanma gerçekleştirdiğini söyleyen Wes, bunun olumlu taraflarının da bulunduğunu belirterek "Türkiye, cari açığı nispeten makul oranlarda finanse edebiliyor ama bu beraberinde bazı riskler de getiriyor. Cari işlemler açığının daha da büyüme ihtimalini barındırmakta. 2012'de tesis edilen istikrar ve cari açığın azaltılması anlamında hayata geçirilen çalışmaların 2013'te de sürdürülmesi gerek" dedi.

2013'te öncelik yenilenebilir enerji ve KOBİ'ler

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ise, Türkiye'de özel sektörün gücünün artırılması ve yurtiçi tasarruf oranlarının artırılmasının öncelikleri arasında bulunduğunu ifade etti. 2013'te enerji sektöründe önemli çalışmalar yapılacağını dile getiren Raiser, Türkiye'de cari açığın yüksek olmasının sebebinin enerjide dışa bağımlılık olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de enerji verimliliğinin artırılması, gaz şebekelerinde depolama kapasitesinin artırılması ve enerji güvenliğinin temini gibi alanlarda Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Raiser, Türkiye'yi KOBİ'ler anlamında da desteklemeye devam edeceklerini belirterek, KOBİ'lerin hem ekonominin, hem de istihdamın itici gücü olduğunu kaydetti.

Raiser, yeni kredi programında yenilenebilir enerji ve KOBİ'lere odaklanacaklarını söyleyerek, KOBİ'lerin finansal kaynaklarına erişiminin geliştirilmesi noktasında da çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.  BOTAŞ'la yakın işbirliği içinde olduklarını bildiren Raiser, "Tuz Gölü'nde doğalgaz depolama projemiz var. Bu oldukça önemli bir proje. Türkiye'nin doğalgaz ithal etmesine ve depolamasına imkan veriyor. Talep tavan yaptığında, Türkiye'nin doğalgaz tüketimi arttığında bu doğalgaz deposu Türkiye'nin talepteki dalgalanmalarla başa çıkmasına imkan verecek. Türkiye istikrarlı bir tedarik sistemine sahip olacak" dedi.

 Türkiye 2012'de yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynak kullandı

Dünya Bankası'nın 2012'de Türkiye'ye toplamda yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynak kullandırdığını bildiren Raiser, yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek üzere kredi portföylerinden 1 Temmuz ile 18 Aralık 2012 tarihleri arasında 400 milyon doların üzerinde kaynak kullandırdıklarını söyledi.

 Türkiye iş yapma kolaylığı sıralamasında 71'inci

Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu ile; Dünya Bankası, Türkiye ile ilgili orta vadeli projeksiyonlarını açıkladı. TÜFE tahminini, 2013 yılında yüzde 6,1; 2014'te ise yüzde 5,2 olarak ortaya koyan raporda, cari açığın GSYİH'ye oranının ise  2013 yılında 7,0; 2014 yılında ise 6,8 olarak gerçekleşeceği öngörüldüğü belirtildi. Türkiye'nin iş yapma kolaylığı sıralamasında 71'inci sırada yer aldığı ifade edilirken, yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve iş gücü verimliliğinin artırılmasının, ihracat performansının yükseltilmesi için kritik önem taşıdığına dikkat çekildi.