"Riskleri önlemenin en basit yolu hiçbir şey yapmamaktır"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, riskleri önlemenin en basit ve güvenli yolunun hiçbir şey yapmamak olduğunu ancak bu şekilde etki alanının sınırlı kalacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, riskleri önlemenin en basit ve güvenli yolunun hiçbir şey yapmamak olduğunu ancak bu şekilde etki alanının sınırlı kalacağını söyledi.

Raiser, Dünya Bankasının Dünya Kalkınma Raporu 2014 kapsamında düzenlediği "Risk ve Fırsat: Risk ve Kalkınmayı Yönetmek" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, risklerin farkında olmanın, fırsatları değerlendirmeye imkan sağlayacağını ifade etti.

Etkili bir risk yönetiminin sadece bireysel değil, ulusal ve uluslararası düzeyde olması gerektiğini vurgulayan Raiser, belirsizlikler karşısında daha iyi planlama yapmanın krizleri önleyeceğini ve kriz anındaki direnci artıracağını belirtti.

Dünya Bankası'nın yaptığı çalışmalarda risk yönetiminin çok önemli olduğunu kaydeden Raiser, "Riskleri önlemenin en basit yolu hiçbir şey yapmamaktır. Çevresel riskleri var diye altyapı yatırımı yapmazsınız. Sonuçları kestiremediğiniz için kırılgan devletlere yardım etmezsiniz. Bu şekilde güvenli bir yerde durmayı tercih edebilirsiniz ancak etki alanınız sınırlı kalacaktır. Riskleri analiz edebilir, sonuçları öngörebilirseniz somut sonuçlar ve etkiler yaratmaya başlarsınız" dedi.

Türkiye'de 1999 yılında Marmara Depremi'nde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Raiser, deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) uyguladığı risk yönetim programı hakkında bilgi verdi.

Raiser, İBB'nin risk yönetim programını hazırlarken Dünya Bankası’nın da içinde olduğu uluslararası ortaklarıyla birlikte hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu program kapsamında 750’yi aşkın kamu binası, okul ve hastane depreme karşı güçlendirildi. 750 bin öğrenci ve 1 milyondan fazla hasta depreme dayanıklı binalarda eğitim ve sağlık hizmeti almaya başladı. İBB, bu program kapsamında aynı zamanda bir afet risk yönetim merkezi de kurdu. Kültürel miras alanında da çalışılan bu merkezde 3 bin 600’ün üzerinde mühendis risk bilinci konusunda eğitildi. Bu sadece bir başlangıç ama gerçekten istersek neleri başarabileceğimiz konusunda iyi bir örnek. Umarım Dünya Bankası bu amaçlara ulaşmada sizlerin ortağı olamaya ilerleyen zamanlarda da devam eder."