"İç talebi kısma önlemi büyüme hedefini etkiler"

TİSK, iç talebin kısılması yönündeki önlemlerin, 2014 büyüme hedefine ulaşılmasını engelleyebileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), düşük yurtiçi tasarruf ve dış talepteki istikrarsızlığın, kurlar ve faiz oranı üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekerek, iç talebin kısılması yönündeki önlemlerin, 2014 büyüme hedefine ulaşılmasını engelleyebileceğini vurguladı.

TİSK, Merkez Bankası’nın faiz oranları üzerindeki baskıyı hafifletmesinin enflasyon üzerinde olumlu etki yapacak olmakla birlikte, 2014 hedefi olan yüzde 4 büyümeyi zora sokabileceği uyarısında bulundu.

TİSK, Kasım ayı ekonomi bültenini yayımladı. TİSK’in dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere yer verilen bültene göre AB açısından en önemli istikrar tehdidi işsizlik ve borç sorunu. Çin’in yeni kararları, ülkenin ekonomisinde yeni bir dönüşüm yaratabilir. Ülkede, ithalata bağımlılık, artan ücretler ve gelir dağılımı dengesizlikleri nedeniyle politik riskler yükselebilir.

Büyüme oranlarını artırmak üzere ABD ve AB’nin çeşitli önlemler aldığına dikkat çeken TİSK, Türkiye’nin ise ikinci çeyrekteki büyüme oranını yüksek bulduğuna ve yurtiçi talebi kısmak için önlem aldığına dikkat çekti. TİSK’e göre önlemlerin altında cari açığın artması ve finansmanına ilişkin kaygıların yükselmesi yatıyor.

Kısa vadeli dış borç stoku arttı

TİSK’in ekonomi bültenine göre dış ticaret açığı 75.,1 milyar dolara çıkarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60’a geriledi. Yabancı para cinsinden yükümlülükler arttı. Bankalar kısa vadeli borçlanmaya ağırlık verdi ve ülkenin kısa vadeli borç stoku büyüdü. Ağustos 2013 itibariyle kısa vadeli dış borç stoku 125.3 milyar dolar ve bunun yüzde 70.3’ü bankacılık sektörüne ait. Eylül 2013-Eylül 2014 döneminde Türkiye’nin ödemek zorunda olduğu kısa vadeli dış borç tutarı 163.7 milyar dolar.

Cari transferlerin yüksek olmasının getirdiği sorunlar devam ediyor

Bütçenin Ekim ayında 3.2 milyar TL açık verdiğini vurgulayan TİSK, bütçe gelirlerinin yüzde 9.8; bütçe giderlerinin yüzde 4.5 arttığını ifade etti. TİSK’e göre bütçe gelirlerindeki artış eğilimi, giderlere göre yüksek; sonuç olumlu. Cari transferlerin yüksek olmasının getirdiği sorunlar devam ediyor. Cari transferlerin payı yüzde 39.1 oldu. Hükümet mali istikrara bağlı kalıyor.

"Yüzde 4 büyüme hedefi zora girebilir"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmediğini, sıkılaştırmaya devam edeceğini açıkladığına dikkat çeken TİSK şunları kaydetti: "Böylece para ve tahvil piyasasında faizler yükseldi, döviz kuru gevşedi. Bankanın faiz oranları üzerindeki baskıyı hafifletmesi enflasyon üzerinde olumlu etki yapacak olmakla birlikte, 2014 hedefi olan yüzde 4 büyümeyi zora sokabilir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir