"Ar-Ge için 4,8 milyar lira ödenek"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Merkezi yönetim bütçemizden Ar-Ge faaliyetleri için ayırdığımız 2013 yılı ödeneğimiz 4,8 milyar lira olarak planlanmış durumda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Hükümet olarak Ar-Ge yatırımlarının artmasını hayati önemde gördüklerini belirterek, "Merkezi yönetim bütçemizden Ar-Ge faaliyetleri için ayırdığımız ödenek 2012 yılında 4,5 milyar lirayı aşmış durumda. 2013 yılı ödeneğimiz ise 4,8 milyar lira olarak planlanmış durumda. Önceki yıla göre yüzde 5,4 oranında artmış durumda" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi, Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi ve in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı'nın ortak açılış törenine katılan Yılmaz, üniversitelerde kurulan laboratuvarlar, kuluçka merkezleri, araştırmacı sayısının artırılması ve Ar-Ge harcamalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Yılmaz, bilginin katma değere dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, bunun ancak kamu, özel sektör ve üniversiteler iş birliğiyle sağlanabileceğini söyledi. Yılmaz, "Son 10 yılda Ar-Ge ve araştırma konusunu hep gündemimizde tuttuk. Merkezi yönetim bütçemizden Ar-Ge faaliyetleri için ayırdığımız ödenek 2012 yılında 4,5 milyar lirayı aşmış durumda. 2013 yılı ödeneğimiz ise 4,8 milyar lira olarak planlanmış durumda. Önceki yıla göre yüzde 5,4 oranında artmış durumda. Bundan 10 yıl öncesinde çok daha düşük rakamlarla muhatap oluyordunuz. Şimdi çok daha iyi durumdayız" diye konuştu.

Özel sektöre seslenen Yılmaz, "Ölçeği büyük olduğu halde araştırmaya yönelmeyen bazı şirketlerimiz, araştırma, Ar-Ge konusunda biraz fedakarlık yaparak bu işe emek harcasınlar" çağrısında bulundu.

Özel sektörün etkin olarak destek sağlamadığı bir araştırma sürecinin başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını aktaran Yılmaz, "Araştırma, gerçekten özel sektörle birlikte katma değer oluşturmaya başlar.  Nitekim AB'nin araştırma hedeflerine baktığınız zaman milli gelir içinde yüzde 3 hedefi var. o yüzde 3'ün 2 puanının özel sektörden 1 puanının  kamu sektörünün kamudan gelmesi öngörülüyor. Bizde de özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payı 10 yıl önce yüzde 20'ler düzeyindeydi, şu anda yüzde 40'ı aşmış durumda. Ama ideal olan yüzde 65'ler civarına yükselmesi" diye konuştu.

"Üniversitelerimizin bütçesini kısmadık, aksine artırarak devam ediyoruz" 

Ekonomik kriz dönemlerinde dünya genelinde üniversitelere ve laboratuvarlara ödeneğin kısılmasının gündeme geldiğini aktaran Yılmaz, "Biz üniversitelerimizin bütçesini kısmadık, aksine artırarak devam ediyoruz. Çünkü sürdürülebilir kalkınmanın yolunun buralardan geçtiğinin bilincindeyiz" dedi.

Bakan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:

"2003-2013 arasında yaklaşık 3 milyar lirayı, eski parayla 3 katrilyon lirayı üniversitelerimizde ve kamu kurumlarında araştırma merkezleri kurulumuna harcadık. Bugün en ücra üniversitemize bile gitseniz bir merkezi araştırma laboratuvarımız var. Bazı üniversitelerimizde tematik araştırma laboratuvarlarımız var. Potansiyeli çok yüksekte olan laboratuvarlarımız var. Bu çerçevede halen faaliyete geçmiş 108 tane ve kurulumu devam eden 65 adet tematik araştırma, ileri araştırma programımız bulunuyor. Bunları da kısa sürede tamamlamayı öngörüyoruz. Yine 20'si tamamlanmış 62'si ise devam eden merkezi araştırma laboratuvarlarımız var. Artık hiçbir üniversitemizde biz kişilere makina-alet almıyoruz. Ortak bir havuzda bunu topluyoruz, bunu bir standart uygulama olarak başlattık. Herkesin ihtiyacını karşılayacak bir havuz oluşturuyoruz. Bunlardan devam eden çalışmaları da  bir an önce tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de petrol ve doğalgaz gibi önemli kaynakların istenilen seviyede bulunmadığını hatırlatan Yılmaz, sağlık alanı gibi alanlarda yeni projelerle katma değer yaratmanın sağlayacağı değerin çok büyük olacağını kaydetti.

"İstanbul'da bilgi odaklı kalkınmaya 85 milyon liralık destek verdik"

Etkinlikte konuşan İstanbul  Valisi Hüseyin Avni Mutlu İstanbul ise sağlık alanının yüksek katma değer üretimi için ideal bir sektör olduğunu belirterek, bu alanda yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Mutlu, "İstanbul'umuzda Kalkınma Ajansı'mız vasıtasıyla bugüne kadar 325 milyon liralık hibe destek mali programları icra ettik. Bunu yaparken de stratejik öngörümüz İstanbul'umuzu bilgi odaklı bir kalkınmanın merkezi haline dönüştürmekti. O nedenle 2010 yılından itibaren yaptığımız her mali destek çağrı programlarının içerisine bilgi odaklı kalkınmayı koyduk, hem işletmelere yönelik hem de kamu ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarımıza yönelik olarak. Bugüne kadar İstanbul'da bilgi odaklı kalkınmaya 85 milyon liralık destek verdik. 

Bakan Yılmaz, konuşmaların ardından kurdele keserek açılışını yaptığı birimleri beraberindekilerle gezerek incelemelerde bulundu.