"Alacağımız tedbirlerle enflasyon daha da düşecek"

Şubat enflasyonunu değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, gıda fiyatlarına yönelik düzenlemelerle enflasyonun daha aşağı yönlü bir seyir izleyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enflasyon şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalışla 7 ay aradan sonra tekrar aylık bazda düşüş kaydetti. Yıllık enflasyon ise bir önceki aya göre 0,8 puan gerilemeyle yüzde 8,78’e indi. Enflasyonun düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme hareketinin etkili olduğu belirtiliyor.   

Maliye Bakanı Naci Ağbal, hükümetin alacağı tedbirlerle enflasyonun daha aşağı yönlü bir seyir izleyeceğini belirterek, gıda fiyatlarını aşağı çekmeleri gerektiğini dile getirdi. 

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) gerçekleştirdiği sohbet toplantısında enflasyon verilerini değerlendiren Ağbal, "Enflasyonun düşmesi için tek başına para politikası yeterli değil, bunu bizim desteklememiz lazım. Tarım Bakanlığı ile koordinasyonlu çalışıyoruz, kısa sürede açıklama yaparız.  Gıda kaynaklı bir katılık var, Tarım Bakanı'nın çalışması var, gıda fiyatlarını aşağı çekmemiz lazım. Üretilen ürünün son tüketiciye gelene kadar oluşan maliyeti nasıl aşağı çekeriz, bunun üzerinde çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakan Işık: Çift hane endişesi kalmadı

Enflasyonu NTV yayınında değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise enflasyonun yıl sonunda Orta Vadeli Programa (OVP) yakın bir seviye olacağını ve yüzde 7.5-8 bandının geçilmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Bakan Işık "Bugünkü enflasyon rakamları düşüş trendinin başladığını gösteriyor. OVP'ye yakın bir enflasyon olacağını gösteriyor. Döviz ve paritenin belli bir istikrar bulduğu gözüküyor. Gıda fiyatlarındaki ılımlı düşüşün enflasyona katkı sağladığını gösteriyor. İnşallah OVP'deki enflasyon hedefine yaklaşacağımız şeklinde öngörümüz var. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 7,5-8 bandının geçilmeyeceğini düşünüyoruz" dedi. 

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: 
Gıda fiyatlarındaki düzeltme hareketi etkili

Ekonomist Haluk Bürümcekçi yaptığı değerlendirmede, enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda (meyve-sebze) fiyatlarındaki düzeltme hareketi ve et fiyatlarına müdahale etkili olduğunu, kurlara hassas olan gruplardaki (ev eşyası, araç satın alımı vb) artışların devam etmesinin ise iyileşmeyi sınırlandırdığını ifade etti.

İşlenmemiş gıda fiyatları yıllık bazda sert gerilerken, işlenmiş gıda fiyatlarında son üç aydır yükseliş gözlendiğini belirten Bürümcekçi, "Hesaplamalarımıza göre geçen yıl şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları aylık yüzde 4,60 artarken bu yıl ise yüzde 1,15 düşüş gösterdi. Dolayısıyla işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 9,4 seviyesine gerilerken, işlenmiş gıda fiyatları yıllık artışı yüzde 8,8'e çıkarak yükselişini sürdürdü" dedi.

Bürümcekçi, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarında toparlanmaya dair işaretler, asgari ücretteki artışın özellikle hizmet fiyatlarında yukarı yönlü baskıyı sürdürecek olması gibi nedenlerle enflasyonun 2016 yılı beklentilerde belirgin bir iyileşme gözlenmesinin şu aşamada zor olabileceğini değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonun seyrini büyük ölçüde döviz kurlarının belirleyeceğini dile getiren Bürümcekçi, TL'de bu yıl ilave bir değer kaybı gözlenmemesi durumunda kurların TÜFE üzerindeki olumsuz etkisinin zaman içinde azalacağını kaydetti.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı:
Yıllık enflasyonun yüzde 8,5 civarına inmesi olası

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 9,58 ile tepe yapmış olduğu görüşünün gelecek dönem için de geçerli olduğunu daha rahatlıkla söylenebileceğini ifade ederek şöyle konuştu: 

"Mart-mayıs döneminde de, gerek baz etkisinin desteği, gerekse de gıda fiyatlarındaki artışların kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaların devam edeceği beklentisiyle, yıllık enflasyonun yüzde 8,5 civarına hatta altına inmesini bekleyebiliriz. Ancak, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin hala sınırlı kalması ve enerji enflasyonun azalan katkısı dolayısıyla, yıl sonuna ait yüzde 8,5'lik beklentimizi şimdilik koruyoruz. 2017 sonuna ait tahminimiz ise yüzde 7,9. Şubat ayı gelişiminde, işlenmemiş gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,1 civarında bir düşüş hesaplıyoruz. Et fiyatlarına sınırlı da olsa indirim geldiğini; meyve fiyatlarının baskısının devam ederken, sebze fiyatlarında ciddi düşüşler gerçekleştiğini izliyoruz."