ÖTV ve zamlar enflasyonu en fazla 1,16 puan etkiler

Merkez Bankası, son dönemdeki ÖTV artışı ve zamların enflasyona doğrudan etkisinin en fazla 1,16 puan olacağını, bunun da yaklaşık 1 puanlık kısmının ekim enflasyonunda gözleneceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ÖTV artışı ve son zamlarının, enflasyona doğrudan etkisinin en fazla 1,16 puan olacağını hesaplayan Merkez Bankası,  bunun 1 puanlık kısmının ise ekim ayında gözleneceği açıkladı.

Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınlayan Merkez Bankası, eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,03 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9,19’a yükseldiğini hatırlattı.

Söz konusu yükselişte enerji ve işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olurken temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini koruduğunu belirten TCMB, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlara rağmen, yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını bildirdi.

Öte yandan son dönemde, bütçe gerçekleşmelerine bağlı olarak ek mali önlem kararları alındığını hatırlatan Merkez Bankası, ÖTV ayarlamalarının, tamamen tüketici fiyatlarına yansıyacağı varsayımı altında, yıllık tüketici enflasyonuna etkisinin 0,66 puan civarında olacağını kaydetti.

Doğalgaz ve elektrik tarifelerindeki artışın ise enflasyona yaklaşık 0,5 puan katkı yapacağını paylaşan Merkez Bankası, bu çerçevede; son dönemde alınan kararların enflasyona doğrudan etkisinin en fazla 1,16 puan olacağını, bu yansımanın da büyük bir kısmının (yaklaşık 1 puan) ekim ayında gözleneceğini açıkladı.

 

Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu için tıklayın...

 

Bu konularda ilginizi çekebilir