Otomotiv pazarı 2014’te 800.000 adet olabilir

Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran, otomotiv pazarının 2014 yılında 800,000 adet seviyelerinde öngördüklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığı otomotiv üreticisi Tofaş'ın CEO'su Kamil Başaran, 2014 yılında iç pazarın 800,000 adet seviyelerinde olacağını öngördüklerini söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde otomotiv pazarı yüzde 9.25 artışla 723,660 adet olurken, toplam pazarın bu yıl 840,000-880,000 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Koç Holding'in "Bizden Haberler" dergisindeki açıklamalarına göre Başaran, "Son tahminler doğrultusunda, Avrupa'da çok ufak da olsa bir toparlanma beklentisi oluşmuş durumda, bu da sektörün ihracatının bu yılın bir miktar üzerine çıkabileceği beklentisini yaratıyor. Otomotiv ihracatının önemli bir kısmını oluşturan hafif ticari araç konusunda, iç pazardaki daralmayı ortadan kaldıracak, trendi yeniden yukarıya döndürecek bir dizi önlem, 2014 yılında sektörde belirleyici etken olacak" dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre, ihracat yılın ilk 11 ayında yüzde 14 artışla 759,077 adete yükselirken, ihracatın değeri ise yüzde 12 artarak 19.7 milyar dolara ulaştı.

Başaran ayrıca, döviz kurlarındaki artışın etkisine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Üretimden satışlarımızın yaklaşık yüzde 80 seviyesine, üretimdeki yerlilik oranımızın ise yüzde 74 seviyelerine ulaşması, zorlu ekonomik koşullarda Tofaş'ı rekabette farklı bir noktada konumluyor" dedi ve ekledi:

"Bu nedenle Tofaş, pazardaki olumsuz gelişmelere karşı dirençli bir duruş sergileyebilecektir. Ayrıca satışlarımızın yarısından fazlasının ihracat kanalıyla gerçekleşmesi, yarattığımız ihracat/iç pazar dengesiyle, potansiyel riskleri yönetmemizi nispeten kolaylaştırıyor."

Sektörün genelinde hurda araç teşvikine yönelik beklentilerin devam ettiğini söyleyen Başaran, "Hükümetimizin tüm dinamikleriyle değerlendirerek hayata geçireceği muhtemel bir teşvik mekanizması, 2014 yılında sektörün büyümesini tetikleyen bir diğer faktör olabilir" dedi.