Mesleki yeterlilik için 248 milyon lira bütçe

İMKON Başkanı ve TOBB İnşaat Sektörü Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı ve TOBB İnşaat Sektörü Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını belirterek, "Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde." dedi.

Tellioğlu, Konfederasyon Binası'nda düzenlediği basın toplantında, sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nın geçen yıl TBMM'de kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Tellioğlu, kanunun inşaat sektöründe çalışanların 25 Mayıs'a kadar mesleki yeterlilik belgesi almasını zorunlu kıldığını bildirdi. 

Devletin belge ile ilgili masrafları karşıladığını anlatan Tellioğlu, "Hükümet bunun için 248 milyon liralık bütçe ayırdı. Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde. Belgesiz adam çalıştırırsan, iş yerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin 25 Mayıs'tan sonra çalışma hayatları yasaklanacaktır. Bu tarihten sonra, belgesiz çalışmaları mümkün olmayacaktır. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Konfederasyona bağlı üyelerimiz mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir." diye konuştu.

Tahir Tellioğlu, sektör çalışanlarının 25 Mayıs'a kadar belgelerini almamaları halinde kişi başına 500'er lira para cezası ödemek zorunda kalacaklarını anımsattı.

İnşaat sektörünün sorunları konusunda ilgili bakanlıklarının yeterli seviyede duyarlı olmadığını savunan Tellioğlu, karşılaşan sorunların çözümü için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Tellioğlu, "Müteahhitlik Hizmet Kanunu ile inşaat firmalarımızın daha nitelikli hale geleceğine inanıyoruz. Yurt dışında nitelikli firmalarla, devletin teşvik sistemiyle daha da aktif olacağız." dedi. 

- "KDV yüzde 10'a düşürülsün"

Konutlarda uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin yüksek olduğunu ileri süren Tellioğlu, gelecek iki yıl için oranın yüzde 10'a düşürülmesini istedi. Tapu kadastro harçlarının yüksek olmasının konut satışlarını etkilediğini ifade eden Tellioğlu, "500 bin liralık bir ev için vatandaş yaklaşık 20 bin lira harç ödemesi gerekiyor. Bu yüksek rakam, hem alanı hem de satanı kayıt dışına itiyor. Tapu harçlarının yüzde 2’ye indirilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

- "Yabancıya konut satışına teşvik verilsin"

Tellioğlu, Körfez ülkeleri başta olmak üzere, değişik ülkelerden Türkiye'de gayrimenkul alımı için talep olduğunu belirterek, yabancıya satılan konutlar için devletin teşvik vermesinin sektörün önünü daha da açacağını savundu.

Türk müteahhitlerin, yurt dışında sorunlu bölgelerde iş yaptığını anlatan Tellioğlu, şunları söyledi:

"Devletin bu bölgelerde projeler alarak, inşaat firmalarına paylaştırmasını istiyoruz. Böylece bu bölgelerde sorun olan bürokratik engeller ortadan kalkacak. Etiyopya’da hükümetin 300 bin konut yaptırma planı buna iyi bir örnek. TOKİ bunu alıp Türk inşaat firmalarına paylaştırabilir. Üst yapıda TOKİ, alt yapıda İller Bankası öncü olmalıdır." 

Tellioğlu, devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz oranlarının yüksek olduğunu ve bunun da sektörde sıkıntı yarattığını bildirerek, "Merkez Bankasından beklentimiz faizlerin aşağı çekilmesi yönünde. Bu gerçekleştiğinde bankaların da konut kredilerinde faizleri aşağıya çekerek, inşaat sektörünün hareketlenmesine destek vermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- MÜSİAD'la eğitim için iş birliği

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, inşaat sektöründe çalışanların eğitilmesi ve belgelendirilmesi için İMKON ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi insanların uzman olduğu alanlarda görev yapmasını istiyoruz. Uzmanlığın artması özellikle inşaat sektöründe kazaların azalmasını sağlayacaktır." dedi.