MB: Vergi artışı enflasyonu 0,5 puan yükseltir

MB, üretici fiyatları değişmezse vergi ayarlamalarının enflasyona net etkisinin yaklaşık 0.5 puan hesaplandığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) üretici fiyatlarının değişmediği varsayımı altında ocak ayı başında yapılan vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki net etkisinin yaklaşık 0.5 puan seviyesinde hesaplandığını belirtti.

TCMB tarafından açıklanan aralık ayı fiyat gelişmeleri raporunda aralıkta tüketici fiyatlarının yüzde 0.46 arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 7.40'a yükseldiği hatırlatılarak, aylık enflasyon üzerinde enerji fiyat gelişmelerinin etkili olduğu, yıllık enflasyonun seyrinde yıl genelinde yüksek seyreden gıda fiyatlarının belirleyici olduğu ifade edildi.

Son dönemde temel enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü bir seyir izlediği belirtilen raporda, "Üretici fiyatlarının değişmediği varsayımı altında ocak ayı başında yapılan vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki net etkisi yaklaşık 0.5 puan seviyesinde hesaplanmaktadır. Ancak vergi artışlarının nihai fiyatlara yansımasında firmaların fiyatlama davranışları belirleyici olacaktır" denildi.

Hükümet, cari açığı kontrol altına almak, sürdürülebilir büyüme ve finansal istikrarı desteklemek için Ocak ayı başında otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) çeşitli oranlarda artırdı.

Vergi artışlarının ilgili sektörlerce fiyatlara tamamen yansıtılması halinde analistler 2014 yılı enflasyonunu 1 puan yukarı taşıyacağını hesaplamıştı.

Aralık ayında enerji fiyatlarının büyük oranda LPG ve tüp gaz fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle yüzde 2.35 arttığı belirtilen raporda, "Bununla birlikte uluslararası petrol ve TL'deki değer kaybının etkisiyle benzin ve motorin fiyatlarında da artışlar gözlenmiştir. Sonuç olarak, enerji grubu yıllık enflasyonu son dönemdeki yükselişine rağmen yıl sonu itibarıyla yüzde 5.15 ile son dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir" denildi.

Raporda ayrıca özellikle TL'deki değer kaybıyla haziran ayından itibaren imalat sanayi fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artış eğiliminin, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarında maliyet yönlü baskıların olabileceğine işaret ettiği ifade edildi.

 

Enflasyon 2013 yılını gıda ve ulaştırma öncülüğünde yüzde 7.40 ile Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde tamamlarken, yüzde 5.3 seviyesindeki 2014 hedefinin tutması da yılın ilk günlerinde oldukça zora girdi.

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan operasyonun siyasi endişeleri artırması ve küresel satış baskısı kurun tarihi zirveye yükselmesine neden olurken, hem TL'deki yükseliş hem de son ÖTV artışlarının enflasyonu yukarı yönlü etkileyecek olması TCMB'yi faiz artışına itiyor.