MB, faizleri değiştirmedi

Politika faizi yüzde 4.50, borç alma faizi yüzde 3.50, borç verme faizi ise yüzde 7.75 seviyesinde kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Ekim ayında, beklendiği gibi faizlerde bir değişiklik yapmadı.

Politika faizi yüzde 4.50, borç alma faizi yüzde 3.50, borç verme faizi ise yüzde 7.75 seviyesinde kaldı.

Öte yandan TL ve yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişikliğe gidilmedi.

Cari açıkta kademeli iyileşme eğilimi sürecek

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir.

Çekirdek enflasyon bir süre daha hedefin üzerinde kalacak

Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Öte yandan, son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirtmiştir.

TL likiditesinde gereken ayarlamalar devam edecek

Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasında sağlanan öngörülebilirliğin sürdürülmesinin önemli olduğu değerlendirilmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.