Kur ve faizdeki yükselişe rağmen vergi gelirlerinde artış bekleniyor

Kur ve faizlerdeki artışın bankacılık sektöründen gelecek Kurumlar Vergisi üzerinde negatif etki yaratabileceğini belirten Sarıgül, ÖTV ve KDV’de ise gerileme beklemediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Büyük mükelleflerden, bu yıl yüzde 5.7’lik artışla 81.5 milyar liralık vergi geliri hedefl eniyor. Türkiye’de Kurumlar Vergisi’nin yüzde 18’ini bankalar ödüyor. 2013’ün ikinci yarısından itibaren bankacılık sektöründen gelen Kurumlar Vergisi azalırken, düşüşün faiz ve kurdaki dalgalanmalardan dolayı bu yıl da bir miktar devam etmesi bekleniyor.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi (BMVD) Başkanı Bülent Sarıgül, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, 77 milyar liralık 2013 brüt vergi geliri hedefini büyük ölçüde tutturduklarını, gerçekleşme oranının yüzde 97.4 olduğunu söyledi. Sarıgül, Gelir Vergisi tevkifatı ve geçici Kurumlar Vergisi’nde hedefin altında kalındığını, ekonomideki gelişmelerden dolayı yılın ikinci yarısından itibaren Kurumlar Vergisi’nde azalma olduğunu ifade etti. Türkiye çapındaki Kurumlar Vergisi’nin yüzde 27’sini BMVD’nin topladığını, bu oranın da 3’te 2’sini bankalardan aldıklarını hatırlatan Sarıgül, bankaların döviz kuru ve faiz oranlarına karşı duyarlı olduğunu dile getirdi.

Ocakta gelirler yüzde 13.8 arttı

Sarıgül, bu yılın ocak ayında tahsil ettiği net vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8’lik artışla 7 milyar lirayı aşan BMVD’nin, Türkiye net vergi gelirleri içindeki payının yüzde 21.42 olduğunu bildirdi. Bu yıl yüzde 5.7’lik artışla 81 milyar 483 milyon lira brüt vergi geliri hedeflediklerini belirten Sarıgül, “Bunun yüzde 100’ünü tahsil etmeyi, mümkünse de bu rakamı aşmayı hedefl iyoruz” dedi. Geçen yıl olduğu gibi, 2014’te de ÖTV ve KDV’de gerileme beklemediklerini ifade eden Sarıgül, ÖTV ve KDV’nin ekonomik canlılığın da göstergesi olduğunu söyledi. Sarıgül, sözlerine şöyle devam etti: “2013’te KDV’de bir azalma yok, aksine yüzde 21.8’lik artış var. Kurumlar Vergisi’nde ise düşüş (yüzde 10.9) var.

Bu; iş hacminde bir azalma olmadığı anlamına geliyor. İş hacmi var ama kazanç düşmüş. Ekonomik daralmadan kaynaklı olarak kârlılıklar azalmış, maliyetler artmış anlamına geliyor. Döviz kuru kaynaklı zararlar da olabilir. Kur ve faizlerdeki artışın bankacılık sektöründe kârlılıklara yansıması olacaktır, bu sektörden gelecek Kurumlar Vergisi’ne negatif etkisi olabilir. Faiz oranları düşerse de tersi etki yapar.” Sarıgül, Gelir Vergisi tevkifatında şirketlerin çalışanlarına yaptığı zam oranında artış beklediklerini ve yeni eleman alımlarının da bu artışı destekleceyeceğini ifade etti.

Tasfiyeye giden, iflas eden mükellefler var

Sarıgül, BMVD’nin mükellef sayısının şirket birleşmelerinden kaynaklı olarak yıllar içerisinde azaldığını, şu anda 820 mükellefe hizmet verdiklerini bildirdi. Sarıgül, “Zaman içerisinde işlerinin kötüye gitmesi, cirolarının azalmasından dolayı şu anda ilk başta belirlediğimiz kriterlerin çok altında kalan mükelleflerimiz var. Bunların içinde tasfiyeye gidenler, iflas edenler oldu. Tasfiye, iflasa gidenlerin işlemlerinin burada sonuçlandırılıp dosyalarının kapatılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründen gelecek vergilerde azalma olabilir

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, inşaatın farklı ve ekonomik heyecana bağlı bir sektör olduğunu vurgularken, belirsizliklerin sektörü etkilediğini söyledi. Sarıgül, faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle sektörde biraz duraksama beklediklerini, kârının azalmasıyla gelecek vergilerde de düşüş yaşanabileceğini kaydetti. Sarıgül, kayıtdışılığa değinirken de büyük şirketlerde daha çok yoruma dayalı ve hatalardan kaynaklı vergi kaybı olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir