Kredi kartı kaynaklı sorunlar artıyor

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Engin, “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da bankaların alacağı her türlü ücreti yasal hale getiren hükümlere yer verilmesi sorunları artıracaktır” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, yaptığı yazılı açıklamada, başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası olmak üzere kamu otoritesinin sorunlara gerçek anlamda ve yeterince çözüm üretmemesinin tüketici mağduriyetinin en temel nedenlerinden biri olduğunu savundu. TÖF Genel Başkanı Engin, "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da bankaların alacağı her türlü ücreti yasal hale getiren hükümlere yer verilmesi ve tüketicilerin bankalara teslim edilmiş olması yaşanan sorunlara çözüm üretmekten öte sorunları artıracaktır" dedi.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4. Maddesi'ne göre bankaların tüketiciden faiz dışında alacağı her türlü ücretin Bakanlığın görüşü alınarak BDDK tarafından belirleneceğini aktaran Engin, şunları kaydetti:

"Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği yetkililerinin bir araya gelmeleriyle, bankaların tüketicilere yansıttığı 65 işlemden alınan ve her geçen gün yenileri eklenen bankaların faiz dışı gelirlerini oluşturan ücretlerin neler ve ne kadar olacağı konusundaki toplantılarda hazırlanan yönetmelikte, bankaların 65 işlemden aldığı faiz dışı gelir sağlayan ücretlerden 15 kadar işlemin ücretinin kaldırılacağı kamuoyuna yansıtılmıştır.

Yapılan görüşmeler sonucunda Bankaların ekstre ücreti, 'borcu yoktur' yazısı ve şifre bildirim hizmeti gibi, sayısı 15'i bulan işlemden ücret ve komisyon almamaya razı olduğu, havale ücretlerinin de düşürülmesinin planlandığı belirtilerek, ücret ve komisyonlara yönelik yönetmeliğin yeni yılda yürürlüğe gireceği ifade edildi. Bankaların aldığı ücret ve komisyonların, tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında geldiğini düşündüğümüzde 65 işlemden alınan ücretten, 15 işlemden ücret alınmamasının tüketici haklarına ne gibi katkı sağlanacağı anlaşılamamıştır. Aslında bu çalışmayla tüketiciler ile dalga geçilmektedir."

"Kredi kartı ve tüketici kredilerinden kaynaklı sorunlar artıyor"

Fuat Engin, tüketicilerin yaşadığı uyuşmazlıklarda her zaman ilk sıradaki yerini koruyan ve yoğun olarak tüketicinin mağduriyetine yol açan kredi kartı ve tüketici kredilerinden kaynaklı sorunların da bütün ağırlığı ile artarak devam ettiğini belirtti.

Engin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde geri dönmeyen tutarlardan kaynaklı yaşanan sorunlardaki uyuşmazlık konularına yeterli çözümler üretilmemesi nedeniyle temerrüt işlemleri ile yapılan icra takiplerinin artışının bu hızla devam etmesi durumunda çok yakın bir gelecekte tüketiciler açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı endişesi giderek artmaktadır. Tüketici kredilerinin geri dönmeyen tutarlardan kaynaklı yaşanan sorunların sorumlusu, yasaları ihlal eden uygulamalarıyla tüketicileri istismar eden bankalar ile konuyla ilgili özellikle de denetim görevinin gereğini yerine getirmeyen kamu otoritesidir.

Kredi kartları ile tüketici kredilerinin ödenmeyen borçlarının her gün büyük bir hızla artmasının gerçek nedenleri ortadayken, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da bankaların alacağı her türlü ücreti (faiz dışı gelirleri) yasal hale getiren hükümlere yer verilmesi ve tüketicilerin bankalara teslim edilmiş olması yaşanan sorunlara çözüm üretmekten öte sorunları hızla artırarak ve büyüterek uygulamalar yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte önümüzdeki kısa süreçte toplumsal infial yaratacaktır."