Karbon elyafa da teşvik geldi

Haziran 2012’de yürürlüğe giren yeni teşvik sistemindegelen talepler doğrultusunda 1 milyar lira üzeri öncelikli yatırımlara 10 puanlık ek destek verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Dünyada üretimi sınırlı yapılan, otomotivden inşaat sanayine, uçak yapımına kadar pek çok alanda dayanıklılığı sebebiyle kullanımı artan karbon elyaf üretimi de teşvik sistemi içinde öncelikli yatırımlar kapsamına alındı. Haziran 2012’de yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde gelen talepler doğrultusunda değişiklikler devam ediyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre karbon elyaf üretimi ve karbon elyaf üretimiyle birlikte olmak şartıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar da öncelikli yatırım kapsamına alındı. Bu kapsamda yapılacak yatırımlar, 5’inci Bölge’de uygulanan bölgesel desteklerden yararlanacak. 5’inci Bölge'de yatırıma katkı oranı yüzde 30, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı da yüzde 70 olarak uygulanıyor. Bu bölgede büyük ölçekli yatırım yapılması halinde yatırıma katkı oranı yüzde 40, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı yüzde 70 seviyesinde hesaplanıyor. 

Teşvik kararnamesinin 17’nci maddesiyle düzenlenen ve ağırlıklı olarak teknoloji unsurları içeren öncelikli yatırımlarda 1 milyar liranın üzerinde yapılacaklar için 5’inci Bölge’ye özel olarak uygulanan yatırım katkı oranının üzerine 10 puanlık ek destek verilecek. Yatırım 6’ncı Bölge’de ise kendi bölgesindeki teşviklerden yararlanacak. 

Yürürlükteki yatırım teşvik mevzuatında öncelikli yatırım olarak değerlendirilerek 5’inci Bölge teşviklerinden yararlanacak yatırım alanları şöyle: 
• Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar. 
• Özel sektö r tarafından yapılacak şehirlerarası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları. 
• Test merkezleri, rüzgar tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar (otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar). 
• Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri’nde yapılacak turizm yatırımlarından bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm yatırımları. 
• Asgari 50 bin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları (konaklama ve alışveriş merkezi üniteleri hariç). 
• Sağlık Bakanlığı'ndan alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari 20 milyon TL tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar. • Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari 20 milyon lira tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar. 
• Maden istihraç yatırımları ve/ veya maden işleme yatırımları (4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I. grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbul ilinde gerçekleştirilecek istihraç ve/veya işleme yatırımları hariç). 
• Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları. 
• Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar.

Türkiye karbon elyaf üreten 10’uncu ülke olacak
Değişikliğe ilişkin açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, girişimcilerin devlet desteğini arkalarında hissetmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Bu çerçevede, dünyada sadece 9 ülkede üretimi bulunan karbon elyaf üretimine yönelik yatırımların Türkiye’de yapılmasını özendirerek katma değer, istihdam ve ihracat açısından ekonomiye önemli fayda sağlaması beklenmektedir” dedi. Zeybekci, bu üretime entegre kompozit malzeme üretilmine sağlanan desteklerin artırılmasıyla kompozit malzeme ithalatının azaltılacağını, katma değeri yüksek üretimin artırılacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir