İş dünyasının önceliği endüstriyel internet
İş dünyasında inovasyonun yerini ölçen GE Barometresi'ne göre endüstriyel internet çağı iş piyasasına olumlu yansıyacak
(DÜNYA)
İSTANBUL - General Electric (GE) Küresel İnovasyon Barometresi’nin sonuçları açıklandı. Buna göre, Türk girişimcilerin yüzde 84'ü, inovasyonun etkisi ile insanların 10 yıl öncesine göre daha iyi bir yaşam sürdüğüne inanıyor. Türk yöneticiler, inovasyon çalışmaları için risk almaya, işbirliğine, yetenek ve teknoloji yatırımlarının gerekliliğine vurgu yaparken, büyük veri ve endüstriyel internetin iş piyasasında olumlu bir etki yaratacağını belirtiyor.
Amerikan Şirketler Derneği işbirliği ile kamuoyuna açıklanan GE Küresel İnovasyon Barometresi toplantısı Başkan Serra Akçaoğlu'nun konuşmasıyla açıldı. İnovasyonun ekonomik büyümede itici güç olduğunu söyleyen Akçaoğlu, “Türkiye’de bölge merkezi olan ya da düşünen şirketler inovasyon merkezlerini de Türkiye’ye taşımayı düşünüyor. Bu çok önemli bir şey” dedi. Barometre sonuçlarını paylaşan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, "Türkiye'de iş dünyasının önde gelen yöneticilerinin inovasyonu büyümede stratejik bir öncelik olarak vurguladığını görüyoruz. GE'nin yerel inovasyon girişimleri Türk iş dünyasının inovasyon perspektifiyle aynı çizgide yer alıyor. Türkiye'nin yerel inovasyonu güçlendirmesi ve özellikle de iş dünyasına iyi eğitim almış gençleri ve yetenekli iş gücünü dahil etmesi ile küresel inovasyon projelerinde önde gelen ülkelerden biri olma konusunda kararlılığımız devam ediyor. 2015 yılında faaliyete geçirmeyi planladığımız GE Türkiye İnovasyon Merkezi bu kararlılığımızın en önemli göstergesi olacak" açıklamasında
bulundu.
Müşteri beklentisi karşılanmalı
Araştırmaya göre, Türkiye'de firmaların inovasyon yaparken yaratıcı davranışı teşvik etmesi gerektiğine inananların oranı yüzde 87. Dünya ortalaması ise yüzde 64. Bu soruya verilen cevap Türkiye’yi en üst sıraya taşıyor ve bu sonuç, Türkiye’de yaratıcı fikirlere olan güvenin henüz istenilen noktalara gelmediğini, aynı zamanda rakiplerine göre bulunduğu noktayı gösteriyor. Türk yöneticiler, başarılı bir inovasyon için müşterinin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğinin de farkında. Yöneticilerin yüzde 90’ı bunu en büyük öncelik olarak görürken, yüzde 84’lük bir kesim ise teknoloji entegrasyonunu öncelikler arasında konumlandırıyor.
İşbirliği artık daha önemli
Yöneticilerin yüzde 83’ü kalifiye çalışanların kurumda tutulması gerekliliğine vurgu yapıyor. Türkiye’deki yöneticiler, yüzde 64’lük küresel ortalamanın üzerine çıkarak ve geçtiğimiz yıla göre 16 puanlık bir artışla işbirliğine daha çok önem veriyor. Yüzde 72’lik bir kesim de inovasyonun küresel bir oyun olduğunda hem fikir. Bu oran dünya ortalamasında yüzde 82. Dünyadaki yöneticilerin yüzde 53’ü analiz ve öngörüye dayalı bilgi kullanımının hayati önem taşıdığını söylerken, Türk yöneticilerinin yüzde 77’si bu konunun önemine daha çok dikkat çekiyor. Türk girişimcilerinin yüzde 84’ü, inovasyon sayesinde insanların on yıl öncesine göre daha iyi bir yaşam sürdüğünü düşünüyor.
Bu arada, Türk yöneticilerin dörtte biri (%25) Türkiye'nin inovasyon yapısının diğer pazarlara kıyasla son derece zorlu olduğu görüşünde.
Türk yöneticilerin kaygısı bürokrasi
Bürokrasi, Türk yöneticiler için inovasyon yolunda en kaygı verici konuların başında geliyor. Bürokrasiyle mücadele edilmesi gerektiğine inananların küresel
ortalaması yüzde 87 iken, Türkiye’de kesin bir görüş birliğiyle yüzde 100
sonucu çıkıyor.