IMF: Makroekonomik politikalar sıkılaştırılmalı

Türkiye'de enflasyon ve cari açıkta bozulmanın arttığına dikkat çeken IMF, makroekonomik politikaların sıkılaştırılmasını tavsiye etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, Türkiye ekonomisinin para ve maliye politikasının verdiği destek ile bu yıl geçen yıla kıyasla daha hızlı büyüdüğüne ancak iç talep kaynaklı büyümenin enflasyon ve cari açıkta tekrar artışa yol açtığına dikkat çekerek, yetkililerin makroekonomik politikaları sıkılaştırmasını tavsiye etti.

Türkiye'nin yıllık madde IV gözden geçirmesine ait IMF icra kurulu değerlendirmesinde, enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle para politikasında daha sıkı bir duruşun uygun olacağı belirtilerek, "İcra direktörlerinin çoğu, para politikası çerçevesinin normalize edilmesi halinde iletişimin kolaylaşacağı ve parasal aktarma mekanizmasının güçleneceğinde mutabık kaldı" denildi.

IMF 30 Eylül tarihli madde IV gözden geçirme raporunda da para ve maliye politikasının sıkılaştırılmasını istemişti.

IMF icra kurulu bugün yayımlanan değerlendirmeyi 20 Kasım'da yapılan toplantıda tamamladı. TCMB madde IV raporunun yayımlanmasından bu yana politika faizini artırmamış olsa da, Kasım ayında aldığı bir dizi kararla likidite kanalı üzerinden para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Sermaye akışındaki dalgalanmanın merkez bankaları için zorluk yarattığına dikkat çeken IMF icra kurulu, sermaye girişlerinin gerçekleştiği dönemlerde sterilize müdahalelerle net döviz rezervlerinin artırılabileceğine dikkat çekti.

Sıkı mali politika ile para politikası üzerindeki baskı hafifler

Daha sıkı maliye politikası ile Türkiye'nin dış kırılganlıklarının azalabileceği ve para politikası üzerindeki baskının hafifleyeceği belirtilerek, "Direktörler zorunlu olmayan destek harcamalarının ekonomide potansiyel daralma söz konusu olduğu zamana saklanması uyarısında bulundu. Orta vadede mali konsolidasyon kamu tasarruflarını artıracak ve reel döviz kurunda değer kaybına katkıda bulunacaktır" denildi.

Türkiye'deki finans sisteminin sağlam olduğunu belirten IMF icra kurulu, bankaların maruz kaldığı dolaylı döviz kuru riskinin izlenmesi gerektiğini belirtirken, "Makro ihtiyati tedbirler hanehalkına verilen kredileri ve döviz cinsi kurumsal kredileri hedeflemeli" dedi.

İcra kurulu ayrıca "terörizmin finansmanı" ve karaparanın önlenmesine ilişkin çerçevede uluslararası Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından tespit edilen eksikliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.

Hükümetin enerji bağımlılığını azaltma, işgücü piyasasında esnekliği artırma, kayıtdışı ekonomiyi daraltma ve özel emeklilik reformu yönündeki adımlarının doğru yönde olduğu belirtildi.

Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl ise yüzde 3.5 büyüyeceğini öngören IMF tahminlerinde değişiklik yapmadı.

Kuruluş cari açığın gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 7.4, gelecek yıl ise yüzde 7.2 olacağını tahmin ediyor.