İhracatçılar cari açığı eritti, kurlara dikkat çekti

İhracatçılar cari açık rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - İhracatçılar, cari açıktaki gerilemenin dış ticaret dengesindeki iyileşmeden kaynaklandığını, Merkez Bankası'nın daha proaktif davranarak yıl sonu hedeflerine ulaşılabileceğini bildirdiler.

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı ocak-temmuz dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yılın yedi ayında kaydedilen cari işlemler açığının, geçen yılın aynı dönemine göre 15 milyar 724 milyon dolar azalarak 34 milyar 462 milyon dolara gerilemesini ihracatçılar olumlu karşıladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi

[PAGE]




Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, piyasa beklentisinin de altında gerçekleşen 3,9 milyar dolarlık temmuz ayı cari açığın, aylık bazda son 21 ayın en düşük rakamı olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, temmuz ayında ihracatın geçen yıla göre 1,2 milyar dolar artmasına karşılık ithalatın 0,4 milyar dolar azaldığını dile getirerek, bu yılın 7 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 13,7 artışla 92 milyar 619 milyon dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 1,7 düşüşle 133 milyar 504 milyon dolara gerilediğini belirtti.
Mehmet Büyükekşi, "Hem cari açıkta, hem de dış ticaret açığındaki gerileme, ithalatın azalmasından ziyade, ihracattaki artıştan kaynaklanıyor. İhracatçılarımız, dünya ekonomilerindeki durgunluğa, en büyük ihracat pazarımız Avrupa'daki krize ve Ortadoğu'daki siyasi istikrarsızlığa rağmen, canını dişine takarak yeni pazarlara açılmış ve bu zor süreçte ihracatı artırma başarısın gösterdiler" ifadelerini kullandı.

TİM Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Konseyi Başkan Ahmet Akbalık

[PAGE]


"Emtia fiyatlarının düşmesi etkili oldu"

TİM Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Konseyi Başkan Ahmet Akbalık ise cari açığın ve dış ticaret açığının düşmesinde 2 temel gerekçe olduğunu belirterek, "Bunlardan bir tanesi emtia fiyatlarının düşüyor olması, bir diğeri de ithalata dayalı perakendedeki tüketim mallarının azalıyor olması. Bizim bir an önce kontrol edebileceğimiz, istihdama, ihracata ve büyümeye dayalı politikalar üretme zorunluluğumuz var. Dünyadaki likidite bolluğu ve bizim kontrolümüz dışındaki parametrelerin şu anda bütçemize pozitif etki edebileceği gibi yarın öbür gün rüzgar tersine döndüğünde de eksiye dönebileceğinin hesabını yapmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen

[PAGE]


"Herkes sevindi"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen de, Türkiye'nin son yıllarda kronikleşen problemi cari açığın azalmasının herkesi sevindiren bir husus olduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra bu açığın ihracattaki bir gerilemenin ve bununla beraber yatırım ve ara malı ithalatındaki gerilemenin sonucu olarak tezahür etmesinin ve 2. çeyrek büyüme rakamınında hedeflenenin altında çıkmasının, aynı şekilde önlem alınması gereken bir tehlikenin işareti olduğunu vurulayan Aymen, dışarıda Türkiye, ihracat yaptığı bölgelerdeki krize rağmen ihracatını arttırmaya çalışırken, içeride Merkez Bankası'nın Türk Lirası'ndaki reel seviyeyi ve istikrarı yakalama yönünde daha proaktif olması gerektiğini kaydetti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay

[PAGE]


"İhracattaki gelişmenin sürdürülebilir olması önemli"


Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay ise cari açık konusunda 2012 başından itibaren olumlu gelişme beklediklerini dile getirerek, "İthalattaki gerileme bu beklentinin en önemlilerinden bir tanesi. Bu dönemde ihracattaki gelişimin sürdürülebilir olması önemli. Özellikle yılın ikinci yarısında sepet kur 2.00 seviyesinde. Bunun 2.05-2.10 bandında olması gerek. İhracatçıya bu avantajı vermemiz lazım. Bunu sağladığımız zaman yıl sonunda karşımıza çok daha pozitif durum çıkacak. Artık büyümenin motoru ithalat değil, ihracat olacak. Mutlaka rekabetçi kur sepetini 2.05-2.10 bandında tutup avantaj sağlamamız lazım" dedi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı

[PAGE]


"İthal girdiye kolaylık merhem olacaktır"

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı da, şunları söyledi: "Özellikle ithalatın ana kalemi olan enerji ithalatında bilindiği gibi net ithalatçı konumundayız. Burada yapılacak iyileştirmeler büyük önem taşımaktadır. Bunun dışında lüks tüketim maddelerine getirilebilecek bir takım sınırlamalar bire dört, bire beş kat ticaret açığımızın olduğu ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerde dış ticaret açığımızın kabul edilebilir seviyelere çekilmesi Türkiye'nin bütçe selameti açısından çok yerinde olacaktır. Ayrıca ithalat girdisi çok az olan yaş meyve-sebze ihracatına getirilebilecek kolaylıklar, destekler, teşvikler Türkiye'nin dış ticaret açığına merhem olacaktır."

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle

[PAGE]


Yüksek kur alımı engelledi


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle ise, yüksek döviz oranları ve kriz nedeniyle bu yıl firmaların yurt dışından yüklü miktarda alım yapmadıklarını kaydetti.
Gülle, bu durumun yapılan ithalat oranını azalttığına işaret ederek, "Büyüme oranlarındaki yavaşlama ve yatırımların yavaşlaması da ithalatın gerilemesine neden oldu. Lüks tüketime getirilen ilave vergiler, tekstil sektöründeki koruma önlemleri dış alımı azalttı. Bunun yanı sıra ihracatı hızlandıracak çalışmalar, yeni pazarlara girilmesi ihracatı artırdı. Bu durum nihai olarak cari açığı azalttı" ifadelerini kullandı.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci

[PAGE]


"Cari açığı düşüren büyümenin yavaşlamasıdır"


Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci de, geçen yılki yüzde 8,4 büyümenin bilinçli bir şekilde yüzde 3'lere kadar düşürülmesinin, otomatikman cari açığın azalmasına fırsat verdiğini vurguladı.
Ekinci, büyümenin düşmesinin, iç tüketim için yapılan yatırımların ve ithalatın azalmasına da neden olduğunu dile getirerek, "Her ne kadar büyük bir kısmı ihracatta kullanılıyorsa da sektörümüzün ana ithal girdisi olan hurda fiyatlarının dış piyasalardaki kriz nedeniyle gerilemesi de cari açığın azalmasına yol açan etkenlerden birisidir. Büyümedeki bu düşüşün yıl sonuna kadar sürmesini bekliyoruz" dedi.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz

[PAGE]


Bize büyük görev düşüyor

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz ise cari açığın ekonominin önündeki en önemli sorun olarak görüldüğünü hatırlatarak, son aylarda bu açığın hızlı bir biçimde azaldığını kaydetti.
Yılmaz, "Bu sevindirici bir gelişme. Cari açıktaki bu azalışta, ihracattaki artışın büyük katkısı var. Bu anlamda biz ihracatçılara büyük görevler düşüyor. Özellikle, yerli girdi oranı yüzde 100'e yakın olan halı sektörümüz gibi sektörlerin katkısı çok daha belirleyicidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir