Haziran enflasyonu yüzde 0.76

Haziran ayında tüketici enflasyonu gıda fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde 0.76 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 8.30 ve yıllık ÜFE yüzde 5.23 olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – TÜFE Haziran'da yüzde 0.16 olan beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 0.76 arttı. ÜFE'de artış yüzde 0.41 beklentilerine karşı yüzde 1.46 olarak gerçekleşti. Böylece TÜFE'de yıllık artış yüzde 8.30, ÜFE yüzde 5.23 oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.82, ulaştırmada yüzde 1.49, eğlence ve kültürde yüzde 1.45, lokanta ve otellerde yüzde 0.62 artış gerçekleşti.

Aylık yüzde 1.82'lik sert artışın ardından gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık artış yüzde 12.88'e yükselmiş oldu.

Verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Haziran'da yıllık olarak yüzde 6.11, "I" yüzde 5.57 arttı.

 "Genele yayılan bir fiyat artışı söz konusu, olumsuz" diyen Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyonun yüksek gelmesinde yalnızca gıda fiyatları etkili değil. Hizmet enflasyonu tarafında ciddi artışlar olduğunu görüyoruz. Her ne kadar yıllık çekirdek enflasyon yüzde 5.6 seviyesinde kalsa da kurdaki tedirginliğin ilerleyen vadede enflasyona daha da yansıması riski var" dedi ve ekledi:

"Geldiğimiz noktada hem ekonomi tarafında tatmin edici bir toparlanma yok hem de TL'deki tedirginlikle beraber enflasyon riski artmış durumda. Bu durum da faizler üzerinde ister istemez baskının devamı anlamına geliyor. Görece yüksek faiz ortamı da ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor olacak. Şu an yüzde 4'lük büyüme tahminimizi değiştirmesek de aşağı yönlü belirgin riskler mevcut."

TCMB'nin 18 Haziran'da gerçekleştirdiği, politika faizi ve faiz koridorunun alt ve üst bantlarını sabit tuttuğu toplantıya ilişkin özetlerde Haziran ayına ilişkin öncü göstergelerin işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyonunun belirgin olarak yükseleceğine işaret etmekte olduğuna dikkat çekilerek,"Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki seyrin Haziran ayı yıllık enflasyonunda belirgin bir artışa neden olacağının altını çizmiştir" görüşüne yer verildi. Ancak bu açıklamaya karşın bile Reuters anketinde beklentiler arasında enflasyonun yüzde 0.4'ün üzerinde bir artış göstereceği öngörüsü yer almıyordu.

PPK özetlerinde ayrıca baz etkisinin, Haziran ayında enerji enflasyonunu yukarı çekeceği, Ağustos ayından itibaren ise enflasyondaki düşüşe oldukça önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmekte olduğu da belirtildi.

Enflasyon verilerinin ardından 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 8.62'ye yükseldi.

BIST-100 endeksi enflasyon verisinin ardından kayıplarını artırarak yüzde 2 üzeri düşüşte.

Enflasyon verilerinin ardından dolar/TL 1.9450'nin üzerine çıktı.