Havacılık Türkiye'de yüzde 14.5 büyüdü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, son 12 yılda havacılık dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'de 14.5 seviyesinde büyüdüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Son 12 yılda havacılık dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'de 14,5 seviyesinde büyüdü. Ne kadar övünsek az" dedi.

Milas-Bodrum Havalimanı'nın işletilmesi ihalesini kazanan TAV Havalimanları'nın, ilk taksiti ödemesi dolayısıyla JW Marriot Otel'de tören düzenlendi.

"Dünya ortalamasının 3 katına yakın büyüme performansına sahip"

Bakan Elvan, buradaki konuşmasında, Türkiye'de havacılık sektörünün, son yıllarda yapılan yatırımlar ve gerçekleştirilen reformlarla dünya ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini söyledi. Elvan, "Son 12 yılda havacılık dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'de 14,5 seviyesinde büyüdü. Türkiye, dünya ortalamasının 3 katına yakın büyüme performansına sahiptir. Ne kadar övünsek az" diye konuştu.

Bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede  havacılık sektöründe kriz yaşandığını, şirketlerin küçülmeye gittiğini anlatan Elvan, böyle bir ortamda Türkiye'de havacılık sektörünün büyümesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen yatırımlar hakkında da bilgi veren Elvan, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle Türkiye'de gerçekleşen projelerin son derece başarılı olduğunu kaydetti.

 "3'üncü havalimanımız için 10 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleşecek"

Söz konusu projelerin dünyada örnek gösterildiğini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"YİD modeline bir çok ülkede Türk modeli de deniyor. Türkiye, bu alanda çok önemli başarılar sağladı. Bunun en önemli avantajı, devletin kasasından 1 kuruş para çıkmadan yatırımların özel kesim tarafından gerçekleştiriliyor olması. 3'üncü havalimanımız için 10 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleşecek. Bunun karşılığında yılda 1 milyar euronun üzerinde devletin kasasına para girecek. Dünyanın hangi ülkesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye bir istikrar adasıdır, bu projeler Türkiye'de gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilmeye de devam edecek. Özellikle kamu ve özel kesimin işbirliği halinde bu projelerin gerçekleştirilmesi ülkemiz açısından gurur verici."

Atatürk, Sabiha Gökçen, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Bodrum-Milas havalimanlarının da kamu özel kesim işbirliğiyle gerçekleştirilen yatırımlar olduğunu anlatan Elvan, eskiden yaklaşık 25 yılda gerçekleştirilen kamu yatırımlarının kamu-özel kesim işbirliğiyle 1-2 yılda hayata geçirildiğini söyledi.

Bodrum-Milas Havalimanının terminal binalarının 20 yıllığına işletme hakkının devrinin gerçekleştirildiğini anımsatan Elvan, şöyle devam etti:

"Kiracı evine yerleştiği zaman çok sevinirmiş, ev sahibi ise parayı ilk tahsil ettiği gün sevinirmiş. Hem kiracı hem de ev sahibi açısından mutlu bir günü yaşıyoruz. Toplam bedel, 717 milyon euro artı KDV'si var. 15 Temmuz'da devir teslimi gerçekleşti. Bugün imtiyaz bedelinin yüzde 20'si olan 143 milyon 400 milyon euro artı KDV'yi tahsil edeceğiz. Bir günlük kira bedeli KDV dahil 116 bin euro, bugünkü kura göre bu tutarın karşılığı 335 bin liraya tekabül ediyor. Kiracının iyisi kirasını aksatmayandır diyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Milas Bodrum Havalimanı’nın temsili anahtarı TAV yöneticilerine verildi

Konuşmaların ardından 143 milyon 400 bin euroluk temsili çek, Bakan Elvan'a, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından takdim edildi. Milas Bodrum Havalimanı’nın temsili anahtarı da TAV yöneticilerine verildi.

Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ihalesini kazanan YDA İnşaat'ın, ilk taksit ödemesini yarın yapması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir