Güneşe kafa yorana 2.5 milyon lira destek
Ülkenin teknoloji alanındaki gücünü artırmak için çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, enerji sektöründeki yenilikçi projeleri de gündemine aldı
İSTANBUL - TÜBİTAK, yüksek verimlilikte ve düşük maliyetli güneş enerjisi hücre ve modüllerin geliştirilmesi, Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik projeleri destekleyecek. TÜBİTAK, beklentileri karşılayan projelerden küçük ölçeklilere 500 bin, orta ölçeklilere 1 milyon, büyük ölçeklilere de 2.5 milyon liraya kadar destek verecek.
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini dikkate alan ve bu alandaki teknolojik dışa bağımlılığı azaltmayı hedefl eyen TÜBİTAK, Enerji Verimliliği Çağrı Programı kapsamında ‘Yüksek Verimli Fotovoltaik Hücrelerin Geliştirilmesi’ için girişimcilere çağrıda bulundu.
TÜBİTAK, beklentileri karşılayan projelerden küçük ölçeklilere 500 bin, orta ölçeklilere 1 milyon, büyük ölçeklilere de 2.5 milyon liraya kadar destek verecek. Fotovoltaik (PV) hücre üretimi, yenilik ve geliştirme faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiği rekabetçi bir alan olarak dikkati çekiyor. Bu alanda verimlilik artışı ve maliyetin düşürülmesine yönelik çalışmalar son yıllarda hız kazanmış bulunuyor. Tek ve çok kristalli silisyum (Si) tabanlı PV sistemleri, üzerinde yaygın olarak çalışılan teknolojiler olarak dikkati çekiyor.
Esnek özelliğe sahip, boya duyarlı güneş hücreleri, yakın kızıl ötesi bölgede soğurma yapan organik malzemelerin kullanıldığı yarı şeffaf güneş hücreleri ile düşük maliyetli ince film tabanlı güneş hücreleri de bu alanda üzerine çalışılan ve kısa vadede uygulamaya aktarılma potansiyelleri bulunan teknolojiler arasında yer alıyor. TÜBİ- TAK, projeyle yüksek verimlilikte ve düşük maliyetli PV hücre ve modüllerin geliştirilmesiyle Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik araştırma projelerini destekleyecek. Çağrı konusu kapsamında önerilecek projelere, Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek verilecek.
Yerli kaynaklara dayalı projelere öncelik verilecek
Altyapı oluşturmaya yönelik projeler desteklenmeyecek ve proje bütçe kalemleri arasında dengeli bir dağılım olmasına bakılacak. Orta ve büyük ölçekli projelerde yer alabilecek alt proje sayısı ana proje dahil en fazla 4 olabilecek. Sadece entegrasyon/montaj içeren pilot uygulama projeleri destek kapsamı dışında tutulacak. Orta ve büyük ölçekli projeler için, ilgili endüstriyel kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlanmış ve/veya ilgili endüstriyel kuruluşlardan ayni/ nakdi destek almış olan projelere öncelik verilecek.
Çağrı kapsamında desteklenecek projelerde, yerli kaynaklara dayalı ürün ve bu ürünlere yönelik süreçlerin geliştirildiği projelere öncelik tanınacak. Projeden yararlanma başvuruları 19 Eylül’de sona erecek.