Gelecek 10 yıl büyüme düşük seyredecek

MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, az gelişmiş ülkelerde, gelecek 10 yıl içinde ortalama büyümelerin gelişmiş ülkelere göre daha düşük seyredeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MÜSİAD'ın Rixos Otel'de düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelişmekte olan ülkelerde, gelecek 10 yıl içinde ortalama büyümelerin daha düşük seyredeceğini söyledi. Babacan, gelişmekte olan ülkelerin buna rağmen gelişmiş ülkelerden daha fazla büyüme göstereceğini belirtti. "2014'te Çin'in dışında gelişmekte olan ülkelerin ortalaması kadar büyüme gerçekleştireceğiz" diyen Babacan; yatırımı büyüme, dinamizm dendiğinde adresin yine gelişmekte olan ülkeler olacağını vurguladı.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,2 

Genç nüfusta görülen işsizlik sorununa değinen Babacan, tüm dünyada genç nüfusta işsizliğin, krizin belki de en önemli sonuçlarından biri olduğunu söyledi.  

Euro Bölgesi'nde genç nüfusta işsizlik oranı ortalamasının yüzde 25 olduğunu ama yüzde 50'nin üzerinde olduğu ülkeler bulunduğunu anlatan Babacan, Türkiye'de ise bu oranının şu anda yüzde 17,2 olduğunu ifade etti.  

Birçok ülkenin kriz sebebiyle zor kararlar almak zorunda kaldığını, Türkiye'nin ise ciddi bir sonuç hissetmediğinin altını çizen Babacan, şunları kaydetti:  

"Türkiye ekonomisi çok şükür 2002'den bu yana olağanüstü performans sergilemiş durumda. Burada bizim çok temel politika çizgilerimiz var. Ekonomi politikalarına bakacak olursak, bunların başında mali disiplin, enflasyonla mücadele var. Kamu maliyesinde, bankacılık sektöründe ciddi reformlar gerçekleştirdik. Sosyal güvenlik ve sağlık reformunu zamanlıca yaptık ve tüm bunların sonucunda 2009 yılında o kriz, tüm dünyayı en çok etkilediği dönemde bizim kamu maliyemiz ve bankacılık sektörümüz çok iyi noktadaydı. İşte bu sebepledir ki Türkiye, bu krizden çok sınırlı etkilendi"  

"Özel sektör tarafında moraller bozuksa, ekonominin toparlanması mümkün olmaz" 

Siyasi istikrar ve güçlü siyasi iradenin, böyle dönemlerde en önemli konular olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin krizi mali disiplinle geçirdiğini ifade etti.  

Ekonomiyi asıl güçlendirenin özel sektörün yatırımları ve ekonomik aktiviteleri olduğunu vurgulayan Babacan, "Özel sektör tarafında moraller bozuksa, ileriye doğru bir güven yoksa, o zaman devlet olarak siz ne yaparsanız yapın ekonominin toparlanması mümkün olmaz" dedi.  

"Operasyonun hedefi piyasalar"

Konuşmasında 17 Aralık'ta gerçekleştirilen İstanbul merkezli operasyona da değinen Başbakan Yardımcısı Babcan, operasyondaki asıl hedefin piyasalar ve millet olduğunu savundu. Babacan, "Yolsuzlukların üstünü örtmeyiz" mesajı verdi. 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise geçtiğimiz yıla ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, 2014 yılı beklentilerini ifade etti.

2014 yılı büyüme beklentisi 2013'ün üzerinde

"Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2013 yılı üzerinde olacağını öngörebiliriz" diyen Opak, 2008 yılında ABD'de ortaya çıkan ekonomik krizin etkilerini gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre daha hızla üzerlerinden atabildiğine dikkat çekti.

2014'ten itibaren, ekonomik belirsizliğin aşılacağına yönelik beklentilerin ağırlık kazandığını ifade eden MÜSİAD Başkanı, özellikle Euro Bölgesi'nde 2014'te büyüme beklentisinin hakim olduğunu belirterek, "Avrupa'nın ekonomik belirsizliğini gidermesi, özellikle dış ticaret kanalıyla, ülkemiz ekonomisini olumlu etkileyecektir. Bu çerçevede, gerek Orta Vadeli Plan kapsamında, gerek uluslararası kuruluşlar nezdinde ve gerekse MÜSİAD beklentisi olarak, Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2013 yılı üzerinde olacağını öngörebiliriz" ifadelerini kullandı. 

[PAGE]

Türkiye 3. çeyrekte, G-20 ülkeleri içinde 4. en çok büyüyen ülke

Türkiye'nin 3. çeyrekte yüzde 4,4 büyüdüğünü ve 2013 yılı ilk 3 çeyreği sonunda ortalama yüzde 4'lük büyüme kaydettiğini anımsatan Olpak, "Türkiye 3. çeyrekteki büyüme oranına göre, G-20 ülkeleri içinde 4, OECD ülkeleri içinde 2. en çok büyüyen ülke olmuş, Avro Bölgesi ülkelerinin ise hepsinden daha yüksek oranda büyümüştür. Böylece Türkiye, 16 çeyrektir büyümesini aralıksız sürdürmüştür" diye konuştu. 

Özel sektör yatırım harcamaları 3. çeyrekte yüzde 5,3 arttı

Olpak, büyümeyi, son 6 çeyrektir negatif yönde etkileyen özel sektör yatırım harcamalarının, 3. çeyrekte yüzde 5,3 arttığını ifade ederek, "Gezi olayları ve FED merkezli, iç ve dış şoklara rağmen, bu yatırım harcamalarındaki artışın, özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından güçlü bir mesaj olduğuna inanıyoruz" dedi. 

2008 krizinden bugüne kadar, Türkiye'de 5 milyon yeni istihdam sağlandığını ve Türkiye'nin, işsizlik oranıyla kriz öncesi seviyesinden daha düşük seviyeyi yakalayan nadir ülkeler arasında olduğunu söyleyen Olpak, şunları kaydetti: 

Ara malı ithalatına bağımlılığımız büyüme önünde pranga olmaya devam ediyor

"Küresel ekonomik krizin 5. yılında, gelişmiş ülkeler, dış ticaretlerinde kriz öncesi seviyesine ulaşamazken, ülkemiz, gerek ürün ve gerekse pazar çeşitlemesiyle büyük oranda ihracat yaptığı gelişmiş ülkelerdeki pazar kaybına rağmen dış ticaretini de arttırmıştır. Ancak ara malı ithalatına bağımlılığımız ve ihracatımızın ithalatımızla yüksek oranlı doğrudan ilişkisi, daha sağlıklı büyümemizin önünde, bir pranga olmaya devam etmektedir. Bunlara bağlı olarak, cari açık sorunumuz da, gündemdeki yerini korumaktadır. Ekim sonu, yıllık cari açık 61 milyar dolar, 2013 yılı 10 aylık cari açığı ise 51,9 milyar dolar seviyesindedir" 

Olpak, MÜSİAD üyelerinin 2014 beklentilerini ise şöyle ifade etti:

[PAGE]

MÜSİAD üyelerinin 2014 beklentileri  

Olpak, her yıl olduğu gibi anketlerinin ikinci kısmını, 2014 yılı beklentilerinin oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

"2014 yılında, yatırımlarınız ne yönde değişim gösterecek sorumuza; üyelerimizin yüzde 64'ü artacak şeklinde cevap verirken, yüzde 26'sı aynı kalacağını belirtmiştir. 2013 yılı 3. çeyreğinde pozitife dönen özel sektör yatırımları, 2014 yılında da artış seyrini devam ettirecektir. 

Diğer yandan, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da üyelerimiz, ülkemizin istihdam artışına destek vermeye devam edeceklerdir. Üyelerimizin yüzde 60'ı, 2014'te çalışan sayısının artacağını ifade ederken, sadece yüzde 7'si istihdamında bir azalma olacağını öngörmektedir, yüzde 33'ü ise aynı kadroyla devam edecektir. Son olarak üyelerimize, 2014'ün 2013'e kıyasla nasıl geçmesini bekliyorsunuz diye sorduk. Üyelerimizin yüzde 66'sı, 2014 yılının daha iyi geçeceğini, yüzde 21'i ise benzer geçeceğini ifade etmiştir. Üyelerimizin 2014 yılına ilişkin beklentileri olumlu yöndedir"