Enflasyonda henüz bozulma yok, gıda fiyatları izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), olumsuz hava koşulları sonucu gıda fiyatlarında görülen sert yükselişin etkisiyle Ocak ayında beklentilerin üzerinde gelerek yüzde 1.65 artarken, bunun geçici olmasını bekleyen ekonomistler, enflasyonun seyrinde bir bozulma olmadığı görüşünde.

Yukarı yönlü riskler nedeniyle gıda fiyatlarının önümüzdeki dönemde yakından takip edileceğini belirten ekonomistler, çekirdek enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyor.

Öte yandan TCMB'nin Ocak ayı verisine bir tepki vermesi beklenmiyor ancak TL'deki değerlenmenin devam etmesi halinde faiz koridorunun alt bandında indirim gündeme gelebilir.

ING Bank raporunda, "Yıllık artışlarda Nisan 2012'de başlayan gerileme eğilimine, Aralık'taki yükselişin ardından geri dönen her iki çekirdek enflasyon göstergesi de enflasyonda Ocak ayında görülen yüksek artışın daha önce TCMB'nin de altını çizdiği gibi geçici olduğu işaretini verdi" denildi.

[PAGE]

 

Erste Başekonomisti Nilüfer Sezgin, beklentilerin üzerinde gelen TÜFE'de gıda fiyatlarının etkili olduğunu ancak I endeksinin de sadece limitli bir düşüş sergilediğini belirtti. Enflasyonun TCMB'nin tahmin aralığının üst sınırına yakın olduğunu söyleyen Sezgin, "Her ne kadar bu TCMB'nin hızla tepki göstereceği anlamına gelmese de enflasyona karşı temkinli duruşunu korumasına neden olacak. Enflasyon beklentileri iyimser kaldığı sürece TCMB yukarı yönlü geçici sürprizleri tolere edecektir" dedi.

Vakıfbank notunda ise Ocak'ta sert şekilde yükselen manşet enflasyona karşın TCMB'nin para politikasında dikkate aldığı çekirdek enflasyonun ılımlı seyrini devam ettirdiği belirtilerek,"Çekirdek enflasyondaki bu seyrin önümüzdeki dönem manşet enflasyon açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki aylarda manşet enflasyonda bir miktar katılık devam edebilir. Ancak bir süre dalgalı bir seyir izledikten sonra Haziran ayından sonra yıllık enflasyonda aşağı yönlü hareketin belirginleşmesi mümkün görünüyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Ocak ayında beklentilerin üzerinde bir artış gösteren manşet enflasyona karşın çekirdek enflasyonun ılımlı seyri de değerlendirildiğinde TCMB'nin Şubat ayı toplantısında enflasyon rakamlarına bir politika tepkisi vereceğini düşünmüyoruz. Ancak sermaye akımları ile son dönemde TL'de görülen değerlenmenin devam etmesi durumunda TCMB'nin faiz koridorunun alt bandında bir indirime gitmesi söz konusu olabilir."

[PAGE]

 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, beklentilerin belirgin üzerinde gelen TÜFE'de tahminlerin üzerinde artan gıda fiyatlarının etkili olduğunu ve gıda grubu fiyatlarının TÜFE'ye 1 puan katkı sağladığını söyledi.

Çakıroğlu, "Gıda fiyatlarında yaşanan negatif sürpriz Ocak ayı TÜFE'deki yükselişin arkasındaki temel faktör. Bu taraftaki yükselişlerin devam edip etmeyeceği önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri açısından önemli olacak, enflasyon tarafındaki risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE'nin gıda kaynaklı olmasına da bağlı olarak TCMB'nin herhangi bir politika tepkisi vermeyeceği kanaatindeyiz. Bununla birlikte, TL'deki gelişmeler ile kredi hacmindeki artışların önemli olacak. TL'nin mevcut seviyelerini koruması durumunda 19Şubat'ta yapılacak olan PPK toplantısında yüzde 4.75 seviyesinde bulunan gecelik borçlanma faizinde bir indirimi olası görüyoruz."